Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Az Y generáció azt hiszi, mindenre elég lesz a nyugdíj

GettyImages-467173426
2018.05.16. 05:58

Nagyon magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok, többségük abban bízik, hogy állami nyugdíját jelentős mértékben ki tudja egészíteni saját megtakarításból származó jövedelmével, idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.

Az országos online kutatás szerint a magyar 18-59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben.

Szembetűnő ugyanakkor ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa. A 18-29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, 

és az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának.

A válaszokból az is kiderül, hogy a kedvezőbb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre alapozzák. Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének 67 százalékát biztosítja az állami nyugdíj, addig a húszas éveit taposó Y generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak 37 százaléka jön majd az államtól.

A fiatalok nyugdíjas kori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból, 12 százalékát munkából remélik, de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra.

A kutatást a Groupama Biztosító és az NRC közösen végezte.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az Y generáció azt hiszi, mindenre elég lesz a nyugdíj

A fiatalok arra számítanak, hogy még a luxuskiadásaikra is félre tudnak tenni.

328 · May 16, 2018 05:58am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments