Aliz
6 °C
14 °C

Négyéves csúcson az olajár

2018.05.17. 15:05

Csütörtökön az Brent-olaj ára elérte a 80 dollárt, 2014 novembere óta nem kellett ennyit fizetni az energiahordozóért. A WTI még valamivel olcsóbb, 72 dollárba kerül most egy hordó – írja a Portfolio.

Az árak emelkedését elsősorban az USA kilépése nyomja fel az iráni nemzetközi atomalkuból. A kilépés mellett Donald Trump szankciókat helyezett kilátásba azokra a cégekre vonatkozóan is, amelyek üzletelnek Iránnal, ami számos nagy európai céget, köztük olajvállalatokat is érint. A szankciók ugyan csak hónapokkal múlva lépnének életbe, de a piac már most az iráni ellátás napi több százezer hordós csökkenését prognosztizálja. Várakozások szerint a szankciók hatására az ország olajexportja napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedő csökkenést szenvedhet el (jelenleg 2,3 millió hordón áll). 

A francia Total kedden figyelmeztetett, feladja több milliárd dolláros gázprojektjét Iránban, amennyiben nem nyer mentességet a szankciók hatálya alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?