Nem fér bele az uniós jogba a kivételezés a pálinkával és az Unicummal

2018.05.17. 14:08 Módosítva: 2018.05.17. 15:14

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert szerinte az alkoholos italokra vonatkozó hazai adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet – írja az MTI. 

Az uniós bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős, gondoljunk csak az Unicomot gyártó Zwackra és a seregnyi magyar pálinkamárkára - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkét.

Amennyiben Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet. Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre.

Kommentelné? Alább megteheti: