Top 100-as milliárdos vette meg az MKB egykori rossz portfólióját

2018.05.17. 10:39
Jellinek Dániel Indotek-csoportja veszi meg az MKB szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések nagy részét. Kérdés, hogy szükség lesz-e a továbbiakban az eddigi tulajdonos szanálási vagyonkezelőre?

Amikor három éve az MKB Bankot szanálni kellett, állami, államközeli szervezetekre szállt a bank rossz portfóliója. Ezek a követelések a korábbi projektfinanszírozásból eredtek, amelyeket megfelelő vételi szándék hiányában nem sikerült értékesíteni a piacon. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek kizárólag vállalati és nem lakossági követelések.

Úgy tudjuk, hogy ez a hatalmas és nagyon vegyes csomag most annál a fővárosi Indotek-csoportnál landolt, amelyik már korábban is vásárolt az „MKB-hagyatékból”.

A követeléscsomagot a Deloitte által szervezett nemzetközi tenderen vásárolta meg az Indotek, amely már korábban is sok követelést vásárolt a hazai bankoktól. Mindezt az MNB nem erősítette meg számunkra, írásban ezt a választ kaptuk: „Az MSZVK által kezelt portfólió értékesítése jelenleg folyamatban van, a tranzakció lezárást követően adunk tájékoztatást az értékesítésről.” Úgy tudjuk, hogy azért ennél már előrébb járunk.

Beletört a bicska

Magyarországon az MKB volt egykoron a projektfinanszírozás úttörője, ő hitelezte az első nagy, főleg izraeli tőkéből épülő bevásárlóközpontokat.

Aztán a 2008-as pénzügyi és ingatlanválság után ez a portfólió rengeteget romlott, és amikor az állam pár évvel később megvette az MKB Bankot annak bajor tulajdonosától, valamit kezdeni kellett a rossz hitelekkel. Többféle megoldás született, néhány nagyon értékes, egyedi ingatlant, vagy ahhoz kapcsolódó hitelt, elsősorban jól működő bevásárlóközpontokat egyesével is sikerült eladni.

Amelyekre pedig nem volt jó ár, azokat összecsomagolták. Ezt a csomagot előbb az állami MARK Zrt, majd a szintén MNB-s kötődésű, de kereskedelmi banki forrásokból gründolt Magyar Szanálási Vagyonkezelő (MSZVK) Zrt. kezelte. Utóbbi céget ismert szakemberek irányították, Major János, a korábban az ING-nek, az Erstének, majd végül Leisztinger Tamásnak dolgozó vállalati bankár, illetve Dorogi Zoltán egy CIB-es és MARK-os múlttal érkező szakember.

Jön az Indotek

Ebből a portfólióból vásárolt több ízben is a fővárosi Indotek-csoport, amely az elmúlt két évtizedben óriásira nőtt az ingatlan- és követeléskezelő piacon. Jellinek Dániel, a tulajdonos idén először bejutott a Napi.hu legfrissebb top 100-as gazdagkiadványába is, sőt rögtön a 26. helyre jutott. Azt hallottuk róla, hogy

Jellinek már legalább tíz éve fent lehetne a top 100-as magyar listán,

de a más hazai üzletemberekhez képest kimondottan visszahúzódó, feltűnéskerülő vállalkozó sokáig „radar” alatt tudott maradni.

Úgy tudjuk, hogy korábban ez az Indotek-csoport már vásárolt az MSZVK-tól, megvette a soproni Fagus Hotelt és Sopron Plazát, a veszprémi plázát, egy budaörsi outlet centert és egy Pécshez közeli raktárépületet, ezek kerültek ugyanis egy kisebb, úgynevezett „próbaportfólióba”.

Most pedig a több oldalról is megerősített információink szerint egy nagyobb csomagot is értékesített az MSZVK, és a vevő ismét az Indotek lett.

Az üzletember

Jellinekről amúgy az ingatlanpiacon azt mondják, hogy rendkívül ambiciózus, intelligens, nagy munkabírású vállalkozó, aki végigjárta az ingatlanfejlesztői szamárlétrát.

Eleinte külföldieknek fejlesztett, majd később megerősödve már önmagának is.

A válság során is nyert, követelésekből szerzett jó portfóliót, és előbb a B-kategóriás logisztikai, ipari ingatlanok, majd a B kategóriás irodák piacán erősített. Aztán egyre nagyobb és egyre minőségibb csomagoknál is felbukkant, a Morgan Stanley egy hatalmas budapesti ingatlan-tranzakciója után az EMKE Irodaház is a csoporthoz került.

Érdekesség, hogy miközben Jellinek Dániel komoly üzleteket hozhatott tető alá az MSZVK-val, a nevére rákeresve a Fidesz oldalán olyan közleményt is találtunk, amelyben a Csepel SC egykori ingatlanjaival kapcsolatos ügyletsorozata miatt Németh Szilárd, a Fidesz helyi erős embere sajtótájékoztatón és közleményben is „offshore-lovagozta” a vállalkozót.

Az Indotek-csoport tagjai amúgy hazai bejegyzésű cégek, talán a rezsibiztos arra utalt, hogy az Indotek Befektetési Zrt. nevű csoporttag kétharmada az amerikai bejegyzésű Indotek UK LLC tulajdonában áll.

Hogyan tovább?

A csomag pontos értékéről, a tranzakció áráról sokat nem tudunk, de vélhetően több tízmilliárd forint körüli az érték, hiszen korábban az MSZVK a követeléscsomagot 96 milliárdért vette az MKB-tól.

Az MKB-s ingatlanok és követelések összesített értéke, az azóta bekövetkezett ingatlan-áremelkedéssel miatt nőhetett is, ugyanakkor a hírek szerint még mindig nem adott el mindent az MSZVK, például az erősen problémás Bálna nincs a csomagban.

Nagy kérdés, hogy a deal után mi lesz a sorsa az MSZVK-nak.

Feladata a szanálási vagyonkezelőnek innen nem sok lesz,

talán megszűnni nem fog, hiszen a jövőben is szükség lehet egy szanálási infrastruktúrára, de túl magas létszám biztosan nem lesz indokolt.