Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszul jár, aki Horvátországba készül, és nem váltott még kunát

GettyImages-635868420
2018.05.19. 15:57

Azok a magyar családok, akik hamarosan indulnak nyaralni Horvátországba és még nem váltottak kunát, most minden eddiginél rosszabb árfolyam mellett tudják csak megtenni, a kuna árfolyama ugyanis 43 forint fölé emelkedett, írta a Portfolio.huA forint péntek délután 318 felett ragadt az euróval szemben, vagyis csaknem kétéves mélyponton zárt, miközben a horvát kuna hat éves csúcsnál, 7,37 körül zárt az euróval szemben.

A forint leginkább a feltörekvő piacokat általánosan sújtó tőkekivonás miatt gyengül, ami jórészt az emelkedő amerikai hozamkörnyezetből fakad. Emellett az sem tesz jót az árfolyamnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank korábbi üzenetei alapján arra lehet következtetni, hogy Magyarországon tartósan alacsonyan maradnak a kamatok. Eközben a kuna erősödött, egyrészt a nyári szezon miatt, másrészt azért, mert Horvátország bejelentette, hogy az ország az erősen elkötelezett az euró bevetése mellett, ez pedig a spekulánsokat hajthatta kunavásárlásra.

A kuna forintban kifejezett árfolyama tavaly májushoz képest 3,5 százalékot gyengült, ami egy négyfős, félmillió forintba kerülő horvát nyaralás teljes költségét mintegy 18 ezer forinttal dobná meg, ha minden tételnél érződne. Erre jön még rá az, hogy az üzemanyag is jócskán drágult az utóbbi hetekben és a horvát autópálya matricák ára is emelkedett, írja a lap.