Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Ha ti így, akkor mi úgy, mondta Trump, és bekeményített

2018.05.21. 21:27

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb szankciókról írt alá rendeletet Venezuela ellen. Az új büntetőintézkedések megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy kereskedelmi tevékenységet folytassanak, vagy a venezuelai olajiparból vagy más ágazatokból származó vagyontárgyakat felvásároljanak.

A szankciókat ezúttal nem a pénzügyminisztérium foganatosította, hanem Trump elnöki rendeletbe foglalta. A döntést a Fehér Ház jelentette be, közölve, hogy az elnök már alá is írta azt.

„A mai elnöki rendelet újabb korrupciós lehetőséget zárt el: megtagadja a korrupt tisztségviselőktől, hogy kenőpénz ellenében közvagyont értékesíthessenek” – nyilatkozott amerikai újságíróknak egy, neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy Washington ezúttal sem sújtotta közvetlen szankciókkal a dél-amerikai ország olajiparát.

Az amerikai kormányzat csalásnak minősítette a vasárnapi venezuelai választásokat, amelyekből alacsony részvétel mellett ugyan, de változatlanul a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro került ki győztesen.

Mike Pence amerikai alelnök, aki az Amerikai Államok Szervezetének minap tartott csúcsértekezletén Venezuela kizárását javasolta. hétfőn kijelentette: a venezuelai választások „sem szabadok, sem tisztességesek” nem voltak.

Az alelnök hamis választási folyamatról beszélt, amelynek eredménye ezért szerinte törvénytelen, és csapás „Venezuela büszke demokratikus hagyományaira”. Pence hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok „a diktatúra ellen, Venezuela népe mellett áll ki”. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!