Aliz
6 °C
14 °C

Bloomberg: Kínában eltávolítanak minden akadályt a gyerekvállalás elől

2018.05.21. 20:52

Kína azt tervezi, hogy eltöröl minden, a családok gyerekvállalását korlátozó szabályzást –írta hétfőn a Bloomberg a kommunista párthoz közel álló bennfentesekre hivatkozva. A "szabad termékenység politikájának" életbe léptetésével Kína véget vetne az eredetileg a menetrendszerűen beköszönő éhínségek ellen hozott demográfiai korlátozás 40 éves gyakorlatának, ami a szűkebb célját tekitve valóban sikerrel járt, de közben egy sor új problémával járt.

Például:

  • és persze a gyakorlatot óriási korrupció övezte, mindennapos volt a hivatalnokok lefizetése
  • nemzetgazdasági szinten pedig komoly munkaerőhiány alakult ki, a keresők és eltartottak aránya 2040-re már csak 2:1 arányú lesz, ami megtorpedózhatja a gazdasági növekedést

Kína már 2015-ben enyhített a korábbi szigoron, amikor két gyermek születését is lehetővé tették a pároknak mindenféle szankció nélkül (korábban kényszerabortuszokat is végrehajtottak, és eddig súlyos szankciókkal sújtották a második gyermek születését, mely után egy éves átlagfizetésnek megfelelő büntetést kaphattak a családok, elveszíthették a lakásukat, vagy a munkájukat. Az egykézés feloldására már 2015 előtt is több szabályon lazítottak, kedvezményt kaptak bizonyos foglalkozást űzők, vagy egyes etnikumok.

A korlátozások teljes eltörlésére először egy áprilisban egy Li Ko-csiang kínai kormányfő illetékességi körében megszületett demográfiai felmérés utalt – persze óvatosan - , de maga a döntés a Bloomberg értesülései szerint akár már 2018 negyedik negyedévében megszülethet. Az is árulkodó jelnek számít, hogy a párt Egészségügyi Bizottságának nevéből idén kikerült a "Családtervezési" jelző.

Egyes kínai demográfusok szerint azonban a helyzet olyan rossz, hogy azon még a családtervezés szabadsága sem segíthet. Ennek két oka van:

  1. a termékeny nők alacsony száma
  2. a termékeny nők alacsony szülési hajlandósága

Ezek a tényezők játszanak közre abban, hogy a Nemzeti Statisztikai Iroda szerint tavaly a születési ráta a 2015-ös intézkedések ellenére is 3,5 százalékkal, 17,2 millióra esett.

A Bloomberg hírére azonban a kínai gyerekjáték- és bébiétel-iparban érdekelt cégek részvényei rekordmagasságba törtek. Kína már napjainkban is a világ egyik legfontosabb gyerekáru-piacának számít: ez a szektor 2016 ősze és 2017 nyara között 19,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, ami 11 százalékos növekedést jelent. Nem is csoda, hogy ha a Bloomberg hírére az ezen a piacon nyomuló cégek részvényei rekordmagasságokba szöktek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?