Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

17 és fél milliós vesztegetés miatt emelt vádat a szegedi ügyészség

2018.05.22. 10:24

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt vesztegetés elfogadásának bűntette miatt azzal a felszámolóbiztossal szemben, aki mintegy 17 és fél millió forintot fogadott el a cég korábbi ügyvezetőjétől, miután megígérte, hogy elintézi, hogy a cég vagyonát az ügyvezető másik cége szerezze meg. Az ügyvezető vesztegetés bűntette miatt felel – derül ki a Csongrád Megyei Főügyészség közleményéből.

A vád szerint az algyői székhelyű cég 2014 februárjától felszámolás alatt állt. A felszámolás ideje alatt a cég korábbi ügyvezetője a céggel kapcsolatban nem járhatott el, a felszámolóbiztos látta el a gazdasági teendőket. A volt ügyvezető a felszámolás alatt álló cégen kívül egy másik vállalkozást is vezetett. A vád szerint

a felszámolóbiztos felajánlotta az ügyvezetőnek, pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton a volt ügyvezető másik cége nyerjen.

A volt ügyvezető ezért 2015. április - májusában összesen mintegy 16 millió forintot fizetett ki a felszámolónak.

A felszámoló további hárommillió forintot kért az ügyvezetőtől azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje azt, hogy a harmadik cég a pályázattól elálljon. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át erre a felszámolónak, aki ténylegesen a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2 millió 250 ezer forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül az ügyvezető másik cége nyert, de az ügyvezető a vételárat nem tudta kifizetni, így az ingatlan nem került a tulajdonába. 

Az ügyészség a felszámolóbiztost önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével és befolyással üzérkedés vétségével, míg a volt ügyvezetőt gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével és befolyás vásárlásának vétségével vádolja a Szegedi Járásbíróság előtt.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben börtönbüntetést, a felszámolóbiztosi foglalkozás gyakorlásától eltiltást, valamint 19 millió 750 ezer forint összegre vagyonelkobzást indítványoz. Az ügyészség a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.