Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

17 és fél milliós vesztegetés miatt emelt vádat a szegedi ügyészség

2018.05.22. 10:24

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt vesztegetés elfogadásának bűntette miatt azzal a felszámolóbiztossal szemben, aki mintegy 17 és fél millió forintot fogadott el a cég korábbi ügyvezetőjétől, miután megígérte, hogy elintézi, hogy a cég vagyonát az ügyvezető másik cége szerezze meg. Az ügyvezető vesztegetés bűntette miatt felel – derül ki a Csongrád Megyei Főügyészség közleményéből.

A vád szerint az algyői székhelyű cég 2014 februárjától felszámolás alatt állt. A felszámolás ideje alatt a cég korábbi ügyvezetője a céggel kapcsolatban nem járhatott el, a felszámolóbiztos látta el a gazdasági teendőket. A volt ügyvezető a felszámolás alatt álló cégen kívül egy másik vállalkozást is vezetett. A vád szerint

a felszámolóbiztos felajánlotta az ügyvezetőnek, pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton a volt ügyvezető másik cége nyerjen.

A volt ügyvezető ezért 2015. április - májusában összesen mintegy 16 millió forintot fizetett ki a felszámolónak.

A felszámoló további hárommillió forintot kért az ügyvezetőtől azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje azt, hogy a harmadik cég a pályázattól elálljon. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át erre a felszámolónak, aki ténylegesen a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2 millió 250 ezer forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül az ügyvezető másik cége nyert, de az ügyvezető a vételárat nem tudta kifizetni, így az ingatlan nem került a tulajdonába. 

Az ügyészség a felszámolóbiztost önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettével és befolyással üzérkedés vétségével, míg a volt ügyvezetőt gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével és befolyás vásárlásának vétségével vádolja a Szegedi Járásbíróság előtt.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben börtönbüntetést, a felszámolóbiztosi foglalkozás gyakorlásától eltiltást, valamint 19 millió 750 ezer forint összegre vagyonelkobzást indítványoz. Az ügyészség a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.