Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A milliárdosok egy évtizede: Vietnam jött fel, Görögország és Venezuela bukott

2018.05.22. 23:06
Évente két számjegyű százalékkal nő dollárban is a leggazdagabbak vagyona. Az elmúlt évtizedben szinte minden földrész belehúzott, de a legjobban Ázsia, sajnos a legkevésbé pedig éppen Európa. Az országok közül Vietnam és Mauritius a győztesek között menetel, Görögország és Venezuela pedig a sor végén kullog.

Létezik egy évenként összeállított tanulmány, a World Wealth Report, amely globálisan igyekszik számba venni a dollármilliomosok és a dollármilliárdosok körét.

A magyar privátbanki szolgáltatásokat rendszeresen elemző Blochamps Capital Kft. tavaszi elemzésében erre a riportra is hivatkozik, amikor a privátbanki vagyonok globális változását mutatja be.

Itt tartunk most

A tanulmány szerint 2017-ben

  • 15,2 millió dollármilliomos élt a Földön,
  • 584 ezren rendelkeztek legalább 10 millió dolláros vagyonnal
  • és 2252 volt a dollármilliárdosok száma.

Ebben a körben összesen 215 ezer milliárd dolláros összvagyont becsült a kiadvány.

Tíz év gazdagéknál

A 2007 és 2017 közötti időszak sok ország életében valóságos robbanást hozott. Nyilván az alacsony bázis is közrejátszott abban, hogy egyes országokban rendkívüli mértékben megnőttek a vagyonok. Így például Vietnamban (210 százalékos gyarapodás), Mauritiusban (195 százalék), Etiópiában (190 százalék) és Kínában (190 százalék), de az indiai, indonéz, a Sri Lanka-i, vagy akár az uruguayi növekedés is ehhez közelített.

rep
Fotó: worldwealthreport.com

Bukottak

A másik végletet azok az országok jelentik, ahol a makrogazdaság kiábrándítóan teljesített és a leggazdagabbakat is komoly érvágást szenvedtek el. Ilyen volt Venezuela, ahol a milliárdosok vagyona is felére apadt, illetve Görögország, ahol a vagyonok harmada úszott el.

A 2008-as pénzügyi és ingatlanválság minden negatív következményét magában foglaló vizsgálati időszak több európai országban (Olaszország, Spanyolország, Portugália és Nagy-Britannia) csak stagnálást állapított meg.

Nálunk

Végül a Blochamps becslése szerint Magyarországon nagyjából 2005 és 2018 között duplázódott meg a dollármilliomosok (vagyis mai árfolyamon a legalább 268 millió forinttal rendelkezők) száma, 2005-ben 8625 főre becsülte a cég ezen kör tagjainak számát, legfrissebb becslésében pedig már 16778 főre.