Folytatódik az Ukrajna-gate: Trump környezetében egyre többen érintettek

000 PQ865
2018.05.23. 19:43
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke mellett a magánügyvédje is nyakig benne van abban, ahogy Ukrajna mindenkori vezetése titkos amerikai lobbit vett igénybe. Arra nincsen bizonyíték, hogy maga Donald Trump is tudott-e a kifizetésekről.

Petro Porosenko ukrán elnök 2017 júniusában találkozhatott Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban. Elkészültek az ilyenkor szokásos kezet rázós, illetve egymásra mosolygós fotók.

Porosenko rettentően büszke volt, mert előbb találkozhatott az amerikai elnökkel, mint maga Vlagyimir Putyin,

és mert azzal áltatta magát, hogy visszatáncolta magát Trump bizalmába, hiszen a Putyinbarátnak gondolt Trumppal szemben Ukrajna korábban inkább Hillary Clintonra bazírozott.

Szaga volt a fotónak

Nemzetközi lapértesülések szerint azonban ennek a pár felvételnek komoly ára volt. A különböző angolszász cikkek szerint az ügy kulcsszereplője Michael Cohen, Donald Trump magánügyvédje.

Ő korábban azzal vált híressé, hogy fizetett 130 ezer dollárt egy amerikai pornószínésznőnek, akinek cserébe hallgatnia kellett egy 2006-os Trumppal eltöltött éjszakájáról. Stormy Daniels, a nevezett pornósztár így végül elállt a tervezett kitálalásról, és ezzel nagyon jól járt, hiszen aligha keresett korábban egyetlen éjszakával 33 millió forintot.

Bejegyzés nélkül

Az ukrán ügyben Michael Cohen ellen az a fő kifogás, hogy– és ez az Egyesült Államokban nagyon fontos – nem volt Ukrajna bejegyzett lobbistája, és mégis a gyanú szerint 400 ezer, vagy más források szerint 600 ezer dolláros titkos kifizetést kapott.

Ebből kellett megszerveznie azt, hogy Donald Trump mindenképpen szakítson időt Porosenkóra,

sőt az ukrán elnök egy kicsit többet is kapjon az ilyenkor szokásos udvariassági minimumnál.

Arról persze azóta is viták zajlanak, hogy Ukrajna mindenkori amerikai lobbistái valóban megdolgoztak-e a pénzükért, vagy csak lenyúlták Európa egyik legszegényebb államát.

Paul Manafort

Cohen természetesen tagad, ahogy valójában minden bizonyíték ellenére még mindig tagad egy másik amerikai lobbista, Paul Manafort is. Pedig az ő ügye már előrébb tart. Paul Manafort szintén nagy hal volt, korábban ő vezette Trump kampánystábját. Ő Ukrajnában vélhetően a másik oldalnak játszott, legalábbis a 2016 augusztusában a New York Times által bemutatott dokumentumok szerint 2012 és 2013 környékén Manafort még Viktor Janukovics korábbi oroszbarát erőktől fogadott el dollármilliókat, hogy európai politikusokat nyerjen meg a vezette Régiók Pártja elismerésre.

Strabag-szál

A történetnek annyi magyar vonatkozása is van, hogy a találgatások szerint az egyik Manafort-kedvezményezett Alfred Gusenbauer egykori osztrák kancellár volt, aki a részben Olag Gyeripaszka fehérorosz származású orosz oligarcha tulajdonában álló Strabag vezető tisztviselője. A Strabag nálunk is kiemelten fontos építőipari cég.

És, hogy mi volt az amerikai érdek Ukrajna támogatásában? A gyanú szerint a sok szénnel és vasútiparral is rendelkező Ukrajna némileg logikátlanul egymilliárd dollár értékben rendelt megamerikai szenet és mozdonyokat.

(Borítókép:  Nicholas Kamm / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!