Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Jó a termés, olcsóbb lesz a cseresznye

D  BJ20110614007
2018.05.24. 15:40

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Apáti Ferenc alelnök az MTI-nek elmondta, emiatt

az árak a tavalyihoz képest valamelyest csökkennek, a következő másfél hónap árainak alakulása viszont szinte megbecsülhetetlen.

Elmondta, sok a bizonytalanság az időjárás és az európai piaci folyamatok tekintetében, illetve még mindig vannak bizonytalanságok a várható mennyiségben és minőségben, amelyek ráadásul fajtánként és termőkörzetenként is jelentős eltéréseket mutatnak.

A szezon a Rita fajtával május közepén indult, az első jelentős korai fajta, a Bigarreau Burlat betakarítása május 20. és 30. között kezdődik. Az első osztályú cseresznye fogyasztói ára most kilogrammonként 1200-1800 forint. Június közepétől, a nagyobb mennyiségek megjelenésével, kilogrammonként 400-800 forintos fogyasztói ár várható, bár a cseresznye piacán pár nap alatt is jelentős árváltozások történnek - mondta. A meleg miatt a szokásosnál 5-7 nappal előrébb tartanak a szezonban.

A cseresznye termőterülete az elmúlt évtizedben az ezredforduló környéki ezer hektárról jelentősen nőtt, jelenleg Magyarországon mintegy 2800 hektár. A terület növekedésének hátterében elsősorban az áll, hogy egyre több termelő tér át a cseresznyetermesztésre a nagy tőkeigényű, kevésbé rentábilis vagy kockázatosabb gyümölcskultúrákról, mint az alma, a körte, az őszi- és a kajszibarack.

A termés 70-80 százalékát belföldön értékesítik, a többi a külföldi piacokra - döntően a szomszédos országokba - kerül, az importált cseresznye mennyisége elenyésző. A belföldön értékesített termés nagyobb hányada a kiskereskedőkhöz - a frisspiacra - kerül, a többi a feldolgozóiparban hasznosul.

Nyitókép: 2011. június 14. Mérlegre pakolják a frissen leszüretelt termést helyi gazdák Marsi István felvásárló udvarán Nagykörűben. Az ország legnagyobb cseresznyéskertjéről ismert Tisza-parti településen közepes mennyiségű ám kiváló minõségű gyümölcs termett melynek zömét Kelet-európai piacra elsősorban a Baltikum országaiba szállítják a kereskedők. (Bugány János/MTI)