Banki statisztikák alapján is jól látszik a NER-lovagok gazdagodása

2018.05.25. 09:12

2010 óta látványosan nőni kezdett a leggazdagabb magyarok megtakarított vagyona, és a Blochamps Capital Világgazdaság által ismertetett tanulmánya alapján egyrészt privátbanki adatok alapján is látszik, hogy a folyamat nem állt le, másrészt pedig az is kiderül, hogy körülbelül

600-700 olyan magyar ember van, akinek igazán nagy, 10 millió euró fölötti vagyona lehet.

A válság után a lakosság elég nagy része tudott megszabadulni a hiteleitől, valamint az országba érkező uniós források nagy része is lakossági vagyonná és megtakarítássá változott.

A fenti ábrán ezeknek a trendeknek a következménye látható: ha összeadjuk a magyar lakosság pénzügyi vagyonát, és kivonjuk belőle az adósságokat, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyont. Ha ezt évente leosztjuk a teljes GDP nagyságával, akkor láthatjuk, hogy 2010 óta hatalmas vagyonosodás ment végbe.

A Blochamps tanulmánya alapján egyre többen vannak azok a prémiumkliensek, akiknek több tízmilliós megtakarításuk keletkezett, és akik új ügyfélként keresik a privátbanki szolgáltatójukat: az OTP-nél tavaly például a lakossági vagyon növekedését több mint 40 százalékban a privátbanki ügyfelek megtakarításainak növekedése adta.

A tanulmány is megerősíti, hogy 

megjelent egy nagyon gyorsan gyarapodó, az üzleti sikereit gyakran politikai kapcsolataira alapozó réteg.

És a becslés alapján a haszonhúzók száma nagyjából ezres nagyságrendű lehet (róluk egyébként ebben a cikkben írtunk részletesebben).

Magyarországon jelenleg nagyjából 40 ezer privátbanki számla lehet: a számlatulajdonosok többsége 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forintos megtakarítása van, de a felső tízezernek viszont már 300 millió forint fölött van a vagyona. A kutatásból az is kiderül, hogy a privátbanki ügyfelek többsége az alacsony kamatkörnyezet miatt csak szerényebb mértékben tudta növelni a megtakarításait, és hogy egyre kisebb mértékben jellemző, hogy magyarok külföldre mentik ki a vagyonukat, ugyanis az adószabályok változása miatt már jobban megéri itthon tartani a pénzüket.

A magyar társadalom felső rétegeinek gazdagodásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Banki statisztikák alapján is jól látszik a NER-lovagok gazdagodása

Nagyjából ezren lehetnek a jól helyezkedők.

139 · May 25, 2018 09:12am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments