Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra 320 fölé gyengült a forint

2018.05.25. 14:47

Péntek délelőtt újra 320 forint fölött járt a forint árfolyama az euróval szemben. Ez a hét elején már majdnem megtörtént (akkor 319,26 forinton jegyezték az eurót napközben), de azelőtt utoljára két évvel ezelőtt kellett ilyen sokat fizetni a közös valutáért, és az euró bevezetése óta összesen két alkalommal járt ennél magasabban a forintjegyzés.

forrás: Xe.com
forrás: Xe.com

Ráadásul ezzel párhuzamosan a pénzpiaci hozamok ingadozása is felerősödött, a magyar állampapírok hozama pedig megnőtt, így drágább az államadósság finanszírozása.

A forintgyengülést és a hozamnövekedést túlnyomó részt nemzetközi folyamatok okozzák, amik hosszabb távon is meghatározónak bizonyulhatnak:

  • egyrészt elkezdett kamatot emelni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, aminek hatására most ott tartunk, hogy már nem csak a feltörekvő országok körében számít kirívóan alacsonynak a magyar állampapír hozama, de egyes időtávokon már a jóval biztonságosabb amerikai kötvények is jobb befektetést jelentenek.
  • emellett előfordulhat, hogy az inflációs környezet megváltozik, és például az olajárak emelkedése miatt (amelyet az OPEC törekvései mellett az USA-Irán konfliktus is fűt) beindul a drágulás.

Az egyes feltörekvő országokban jelentkező válságtünetek, az amerikai kamatemelés és más fejlett országok hozamkörnyezetének normalizálása már mostanra kisebb sokkot okozott a feltörekvőknél, sok befektető elkezdte átvinni a pénzét a fejlett piacokra. Az okokról és a következményekről itt írtunk részletesebben.

A jelenséget eddig leginkább Argentina és Törökország érezte meg, de a török pénz most épp elkezdte összeszedni magát miután a jegybank Erdogan felszólítása ellenére is kamatot emelt, a régióban pedig például a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült.