A venezuelai elnök gesztusa: kienged a börtönből 16 aktivistát

2018.05.26. 00:06

A venezueali vezetés pénteken szabadlábra helyezett 16 aktivistát, akiket Nicolás Maduro államfő ellenzéke politikai foglyoknak tekint. Laura Valbuena, a Foro Penal jogvédő csoport jogásza szerint a most elengedett aktivistákat még az idén vették őrizetbe, amikor áramkimaradások ellen tüntettek, írta az MTI.

Azt mondta, hogy várhatóan másik négy társuk is hamarosan szabadulhat. Nicolás Maduro csütörtökön újraválasztása alkalmából tartott beszédében jelentette be az aktivisták szabadon engedését az ellenzék irányába tett gesztusként a megbékélésre.

Az államfő ugyanakkor kizárta, hogy a gyilkossági vádakkal raboskodókat szabadlábra helyezzék. Maduro aznap tette le elnöki esküjét jövő januárban kezdődő második, hat évre szóló mandátumához. Alfredo Romero, a Foro Penal igazgatója szerint a caracasi vezetés még mindig 354 olyan embert tart rácsok mögött, aki Maduro ellenzéke szerint politikai foglyoknak számítanak.

Az utóbbi hetekben a hatóságok további 25 kormánykritikus személyt vettek őrizetbe, többeket közülük a hadsereg soraiból. Bob Corker, az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke váratlan látogatásra indult a nap folyamán Venezuelába, ahol Maduróval készül tárgyalni, mindössze két nappal azt követően, hogy a venezuelai elnök kiutasította az Egyesült Államok caracasi nagykövetségének ügyvivőjét, Todd Robinsont és helyettesét, Brian Naranjót, akiket a dél-amerikai állam szocialista vezetése elleni összeesküvéssel és az elnökválasztás elszabotálásával vádoltak meg.

Corker hivatala egyelőre nem tett közzé információt a látogatás céljáról. Ugyanakkor a szenátort útján segédje, Caleb McCarry is elkísérte, aki korábban háttércsatornákon keresztül igyekezett elérni a dél-amerikai országban fogva tartott amerikai mormon misszionárius, Joshua Holt szabadon engedését. Holt 2016-ban érkezett a latin-amerikai országba, hogy feleségül vegyen egy venezuelai nőt, akit interneten ismert meg.

A férfit államcsínykísérletben való részvétel vádjával tartóztatták le. Venezuelában vasárnap tartották az eredetileg decemberre kiírt elnökválasztást, amelyen Maduro a voksok 68 százalékát szerezte meg. A nemzetközi közösség nagy része elítélte a választást az állítólagos csalások és visszaélések miatt, a venezuelai ellenzéki jelöltek pedig illegitimnek nevezték.