600 ezer autót hívhat vissza a Daimler

GettyImages-953191560
2018.05.27. 12:36

Akár hatszázezer járművet, és több különböző Daimler modellt is érinthet az eredetileg a Mercedes Vito modellek dízelmotorjai miatt elrendelt visszahívási akció - írja az MTI német lapokra hivatkozva. A Bild am Sonntag beszámolója szerint világszerte 40 ezer Mercedes Vito és 80 ezer Mercedes C-osztályú modellt érinthet a visszahívás, a Spiegel jelentése szerint viszont akár 600 ezer is lehet a visszahívásra kijelölt járművek száma. 

A német szövetségi közúti közlekedési hatóság, a KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) szerint a Mercedes Vito kisbuszokban és a C-osztályú autókban is olyan dízelmotorok vannak, amelyek miatt a Volkswagen nagy botrányba keveredett tavaly. Ezekbe a motorokba olyan szoftverek vannak építve, amelyek érzékelik, hogy mikor tesztelik az autót, és ilyen körülmények között csak annyi káros anyagot bocsátanak ki, amennyit hivatalosan szabad, amúgy viszont, hétköznapi autózások alatt ennél sokkal többet. A KBA ezért csütörtökön bejelentette, hogy 6300 Vitot vissza kell hívni. viszont már akkor is arról lehetett olvasni, hogy 120 ezer autót is érinthet ez a botrány, vasárnap pedig már a fentebb említett 600 ezres számot lehetett olvasni.

A Daimler szintén csütörtökön jelentette be, hogy vitatja a KBA megállapításait, és kész bíróság előtt rendezni a vitát. A társaság ezzel kapcsolatban csütörtöki közleményében kiemelte, hogy a Vito eleve része volt a tavaly nyáron indított visszahívási akciónak, amelyben több mint hárommillió Mereceds-Benz gyártmány motorvezérlő szoftverét frissítik. Vasárnapi lapértesülések szerint a visszahívásra kijelölt modellek a francia Renault autógyártól származó és a Daimler által továbbfejlesztett dízelmotorral rendelkeznek.