Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erdogan arra kéri a törököket, hogy mentsék meg a lírát

2018.05.27. 09:52

Elég elkeseredett lépésre szánta rá magát Recep Tayip Erdogan török elnök, hogy elkerülje az országát fenyegető valutaválságot: egy szombati nagygyűlésen arra kérte a híveit, hogy váltsák át a dollárban és euróban tartott pénzüket lírára, így nyomva föl a török pénznem árát. 

Ahogy arról korábban írtunk, Törökország éppen egy pénzügyi válság szélén táncol, a török lakosság és cégek úsznak a dollárban felvett hitelekben, az infláció 11 százalékos, ez pedig a régiós bizonytalanságokkal és Erdogan egyre autoriterebb fordulataival eldurvuló török belpolitikával együtt arra ösztönözte a befektetőket, hogy eladják a török lírájukat. A török valuta értéke így folyamatosan csak esik, ebben az évben már 20 százalékot vesztett az értékéből, az elmúlt napokban pedig még meredekebb zuhanásba kezdett. 

Szerdán a török jegybank bejelentette, hogy válságintézkedésként 300 bázisponttal 13,5-ről 16,5 százalékra emeli az alapkamatot. Akkor úgy tűnt, valamennyire lassította a líra zuhanását, de aztán megint esni kezdett az árfolyam. Gazdasági elemzők szerint ezért június elején a jegybank még legalább ennyivel emelni fogja a kamatlábat, és még az se biztos, hogy elég lesz. 

Erdogan pedig addig is a nép segítségét kéri. Szombaton a hívei előtt a kelet-törökországi Erzurum városában tartott fórumán azt mondta: 

Testvéreim, akiknek van egy kis dollár vagy euró bevarrva a párnacihába. Váltsátok át a pénzeteket lírára! Együtt véget vetünk ennek a játéknak.

A játék alatt persze Erdogan, megbízhatóan populista vezetőként nemzetközi összeesküvést ért, a kormány narratívája szerint természetesen (eddig nem nevesített) pénzügyi körök összehangolt támadást indítottak Törökország ellen, amiért persze "nagy árat kell majd fizetniük ezért". 

Egyelőre viszont inkább a törökök azok, akik fizetnek, egyre többet. Éppen ezért nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt arra buzdítani azokat, akiknek még van némi stabil befektetése, hogy váltsák azt át az értékét villámgyorsan vesztő lírára. Bár Erdogan leghűségesebb híveire talán hathat a kérés, de ezzel az elnök azt is jelezte, hogy továbbra sincs igazából megoldásuk a bajra, ami másokat akár arra is ösztönözhet, hogy biztos, ami biztos, még több pénzüket mentsék dollárba vagy euróba. 

Erdogannak és kormányának különösen rosszul jön most ez a válság, egy hónap múlva ugyanis választások lesznek Törökországban. Az egyre autoriterebb, újságírók, ellenzékiek és katonák százait bebörtönző, az országot a 2016-os puccskísérlet óta szükségállapotban tartó elnök annyit már megígért, hogy ha győznek, akkor rendbe teszik a gazdaságot, csökkentik a külföldi adósságot és az inflációt.