Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egyre többet keres a trafikellátó monopólium

DSZZS20151209116
2018.05.28. 15:45

Elég jól hoz a konyhára a tulajdonosainak az Országos Dohányboltellátó Kft., vagyis az a cég, amelytől pályázat nélkül megkapta az összes dohánybolt ellátásának monopóliumát. A 24.hu nézte meg a cég idei beszámolóját, amely szerint a cég tulajdonosai 3,4 milliárd forint osztalékot vettek ki, vagyis a 2017-ben összehozott 3,6 milliárd forintos nyereséget majdnem teljes egészében kiosztják maguknak a tulajdonosok. 

És kik ezek a tulajdonosok? A dohányboltellátó a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a hódmezővásárhelyi Tabán Trafik Kft. tulajdonában van, ez utóbbinak a címére is van bejegyezve a kft. A Tabán Trafik tulajdonosa pedig Sánta János, aki annyira jóban van a trafikrendszer átalakítását kitaláló és levezénylő Lázár Jánossal, hogy Lázár rendszeresen kikéri a véleményét, sőt, a trafiktörvény az EU-nak megküldött verzióját konkrétan Sánta laptopján írták. Arról, hogy Sánta Jánosnak és fiának, Sánta Jánosnak milyen a dohányipari érdekeltségei vannak, milyen a viszonyuk Lázárral és, hogy mennyit nyertek a trafiktörvénnyel, itt írtunk bővebben

A trafikellátó monopólium (amelynek azért nem mindig működött zökkenőmentesen a rendszere) tavaly 25 milliárddal, 543 milliárd forintra növelte az árbevételét. De nem mondhatja senki, hogy nem adott vissza a cég az államnak, amely ehhez a bevételhez juttatja: a dohányboltellátó a mérlege szerint 127 millió forint adót fizetett és 210 millió forintot adott a társasági adójából a látvány-csapatsportoknak tao-támogatásként.

(Borítókép:  Az Országos Dohányboltellátó Kft. logisztikai központja Vecsésen 2015. december 9-én. - f otó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?