Új gazdasági miniszter próbál úrrá lenni Horvátország súlyos botrányain

2018.05.28. 19:30
Állandósult a belpolitikai válság Horvátországban, ahol négy-öt nagy gazdasági botrányt is meg kellene oldania Darko Horvat új gazdasági miniszternek, miközben az elmúlt időszakban egyikben sem történt előrelépés. Zágráb óriási szerencséje, hogy az idegenforgalomban nagyon erős volt az elmúlt néhány szezon.

Darko Horvat jobboldali politikus személyében új gazdasági minisztere van Horvátországnak. A váltásnak annyiban van magyar vonatkozása is, hogy az ellenzék magyarbarátnak titulálta a politikust (ez pedig az INA miatt elmérgesedett Mol-Horvát Állam viszony miatt komoly sértés arrafelé). Az ellenoldali politikusok azt kérdezték például a miniszter parlamenti meghallgatásán, hogy

minek utazik annyit Magyarországra.

Horvatról a „magyarbarátság” talán terjedhetett el, mert éles kritikusa volt azoknak a horvát kormányzati lépéseknek, amelyek később valóban súlyos veszteségeket okoztak Horvátországnak, így például bizonyos nemzetközi jogi eljárásoknak, vagy annak, ahogyan Horvátország az INA visszavásárlásáról ötletelt.

Nem ez a fő ügye

Pedig Darko Horvatnak most aligha a csigalassúsággal csordogáló, vagyis leginkább nem csordogáló INA-tárgyalások a legizgalmasabbak.

De vajon mi lehet fontosabb egy gazdasági miniszter életében mint egy vélhetően euróban is többmilliárdos üzlet? Hát, a többi sokmilliárdos üzlet. Ez így talán kicsit túlzás, de, a valamelyest stabilizálódó horvát gazdaság legnagyobb problémája az, hogy ilyen hatalmas, problémás ügyből nem is egy áll megoldatlanul.

A legfontosabb feladat kétségkívül a hatalmas mezőgazdasági csoport, a 40 ezer embert alkalmazó Agrokor ügye. Az egy éve a csőd szélére jutó cégcsoport állami pénz nélkül menthetetlen, de az állami segítséget is balhék kísérik. Darko Horvat elődje, Martina Dalic például azért volt kénytelen lemondani, mert az Agrokor megmentési tervét meghatározó törvényt éppen azok írták, akik később profitáltak a helyzetből.

 

Agrokor-felelős

Horvat immár deklaráltan Agrokor-felelős is lesz a kormányban, de lesz feladata az említett INA-val, a fűnek-fának tartozó Petrokemija műtrágyagyárral, a Krk szigetérére tervezett, de nem épülő LNG-terminállal is. illetve a nagy hajógyárakkal, amelyek azért estek el az elmúlt években megrendelésektől, mert az állam nem engedte számukra a külföldi munkaerő felvételét, otthon pedig nem találtak elfogadható áron munkást.

A felelősök már megvannak

A horvát közvélemény mindenesetre gyors eredményt vár az Agrokor-ügyben. A legfontosabb a fenntartható modell, valamilyen stabilizáció lenne, de a társadalom megnyugtatása szempontjából az is fontosnak tűnik, hogy az Agrokort korábban birtokló család tagjait felelősségre vonják. Ennek nagyjából minden körülménye adott lesz immár, az 1976-ban egy virágüzlet megnyitásával birodalmat alapító Ivica Todorić horvát milliárdos ugyan sok mindennel próbálkozott, de miután Londonban feladta magát, lassan ugyanúgy horvát bíróság elé kerülhet, mint az otthon, szabadlábon védekező gyermekei.