Erzsébet
1 °C
4 °C

Elhunyt Mosonyi György, a Mol fb-elnöke

2018.05.30. 18:10
Életének 69. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mosonyi György, a „fejlesztő”, a Mol egykori vezérigazgatója.

Mosonyi György 12 éven át vezette a legnagyobb hazai vállalatot, a Mol Nyrt-t. A brit Shelltől érkezett, és éppen abban az időszakban, amikor nagyon nagy szükség volt a nemzetközi pénzügyi központokban (Londonban, New Yorkban) is otthonosan mozgó, nyugati kultúrán nevelkedett vezetőre. Legnagyobb érdeme mégsem a nyugati stílusa volt, hanem az, ahogy óramű pontossággal vezényelt le egy hatalmas molos fejlesztési programot, amelynek révén korszerű finomítói (downstream) technológiát alakított ki a vállalatnál.

Az, hogy később a magyar olajmulti nem hullott el az iparági konszolidációs versenyben, hanem a szlovák Slovnaft és a horvát INA felvásárlásával, majd fejlesztésével, inkább annak élére állhatott, jelentős részben tulajdonítható annak, hogy a cég európai élenjáró lett a finomításban.

Életpálya

A vegyészmérnök végzettségű Mosonyi György szakmai karrierjét az ÁFOR-nál - a Mol elődvállalatánál - kezdte. Szakértőként csatlakozott 1974-ben a Shell International Petroleum Co. magyarországi képviseletéhez, ahol 1986-tól kereskedelmi igazgatóként, majd 1994 és 1999 között a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. Eközben 1997-ben a közép- és kelet-európai régió elnökének nevezték ki. Innen, kiváló nyelvtudással, erős nyugati céges háttérrel érkezett a Molhoz, ahol csaknem húsz éven át dolgozott.

Megszerették

Bár a top hazai olajvállalatnál egyáltalán nem volt jellemző, hogy közvetlen versenytárstól érkezett volna a number one vezető, de Mosonyi 1999-ben azonnal vezérigazgatónak érkezett és a cégen belül nagyon hamar elismerték. Nyugodt ember volt, akinek nagyon jó humora is volt, és bár szép lassan felköltözött az elefántcsont-toronyba, mindig is közvetlen, barátságos maradt a stílusa.

Egyik kollégájának visszaemlékezése szerint kevésbé kifelé, sokkal inkább befelé volt vezető, aki kiválóan fogta össze a méretes csoport operatív ügyeit. Olyan ma már evidens, de másfél évtizede újszerű fogalmakat tartott fontosnak, mint a corporate governance, vagy a fenntartható fejlődés.

A Mol élén

A Mol most kiadott emlékezése szerint Mosonyi oroszlánrészt vállalt a társaság akkori stratégiájának kialakításában és megvalósításában. 2011-ig tartó vezérigazgatói megbízatása alatt a legnagyobb magyarországi székhelyű vállalat valódi nemzetközi szereplővé vált. A vezérigazgatói pozícióból történt leköszönése után minden operatív feladatától megvált, de nagy energiával vett részt a Mol életében, haláláig elnökként vezette a társaság felügyelőbizottságát, de a puskaporos Horvátországban is igyekezett segíteni.

Egyebek

Miután a menet közben felhalmozott Mol részvényeinek egy részétől megvált, más iparágakban, illetve szakmai szövetségekben is szerepet vállalt. Úgy tudjuk, hogy iparágon kívüli befektetésként beszállt például a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nevű építőipari cégbe is.

De volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, benne volt a Joint Venture Szövetség elnökségében, illetve a Magyar Telekom Nyrt. igazgatóságában.

Mosonyi Györgyöt a Mol saját halottjának tekinti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?