Iráni kontra a szankciókra: a francia Total olajcéget Kína válthatja?

GettyImages-501302926
2018.05.30. 16:57
Miközben Donald Trump amerikai elnök egyre intenzívebben Irán ellen fordul, a perzsa állam sem tétlenkedik: most éppen 60 napos ultimátumot adott a francia Totalnak.

Bijan Namdar Zangeneh iráni olajminiszter bejelentette, hogy Irán hatvan napot ad a francia Total olajcégnek. Amennyiben ezalatt a Total nem szerez mentességet az Irán elleni szállítási és kereskedelmi szankciók alól, akkor szerződés-szegés miatt Irán kiebrudalja a vállalatot a legnagyobb iráni szénhidrogén-projektből.

És, hogy a gazdasági lépés még jobban fájjon a Nyugatnak a veterán politikus azonnal hozzátette, megvan már a nyugat-európai vállalat lehetséges utódja, a kínai állam tulajdonában álló China National Petroleum Corporation (CNPC) személyében.

A Total a legnagyobb iráni gázmezőben, a South Pars projektben rendelkezik többségi pakettel,

ezzel jelenleg ő Irán legnagyobb külföldi befektetője, és már korábban jelzéseket adott az európai és az amerikai hatóságoknak, hogy amennyiben nem kap mentességet jelentősen csorbulhatnak a befektetésvédelmi érdekei.

Iránnak a gázprojektek elindítása azért is sürgős, mert a gázban gazdag kicsi nyugatbarát államok gyakorlatilag közös talapzatról szívják ki a gázt a Hormuzi-szoros két partján, így Irán voltaképpen Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel fut versenyt a késlekedő termelés-indítás miatt. A Total esetleges elzavarása rövid távon ugyan nyugati érdekeket sérthet, de hosszabb távon megnehezíti majd Irán tőkevonzási lehetőségeit.

Borítókép: Balint Porneczi / Bloomberg / Getty Images Hungary.