Matricázzák a magyar dinnyét

2018.05.30. 07:27

Néhány héten belül védjegy kerül majd a magyar dinnyékre

- írja a szerdai Magyar Idők a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnökére hivatkozva. Göcző Mátyás szerint a nyári meleget hozó tavasz miatt korábban érik a dinnye, a legkorábban érő fajtáknál már most is két-három kilós termések találhatók a hajtásokon. Ezek a darabok szerencsés esetben már június közepén piacra kerülhetnek, a mennyiség azonban csak a hó végétől lesz akkora, hogy az üzletláncokat is el tudják belőle látni. Ráadásul ha nem áll be gyökeres fordulat az időjárásban, akkor

kiváló minőségű darabokra lehet számítani az idei dinnyeszezonban.

Azonban az MDE társelnöke azt is megjegyezte, idén kisebb területről takaríthatnak be idén dinnyét a gazdálkodók, az elmúlt években tapasztalt alacsony felvásárlási árak számos gazda kedvét elvették a termesztéstől. A tavalyi árversenyben például több üzletlánc is 100 forint alá szorította a dinnye kilónkénti árát, melynek következményeként a gyümölcs átvételi ára is nagyot esett.

Az egyesület tapasztalatai szerint a termőterület szinte minden körzetben csökkent idén, egyedül a Nyírségben ültettek a korábbinál kicsit nagyobb területen dinnyét a gazdák. A legnagyobb visszaesést Békés megyéből jelentették.

D KOM20150716001
Fotó: Komka Péter / MTI

Göcző azt is elmondta a lapnak, hogy

A magyar dinnye piaci pozíciójának megerősítése és a fogyasztók tájékoztatása érdekében az egyesület logóval ellátott címkét vezet be a piacra.

A tagok ezzel a matricával igazolhatják, hogy a termény magyar és "kiváló minőségű". Egyelőre csak a termelői értékesítés során matricázzák fel az árut, az üzletláncokban kapható dinnyékre nem kerül védjegy. A védjegy bevezetésén már egy éve dolgozik az egyesület, és az MDE társelnöke szerint "várhatóan a következő egy-két évben forrhatja ki magát a rendszer".