Küszöbön a kereskedelmi háború Trumppal

2018.05.31. 09:05

A Wall Street Journal értesülései szerint nem sikerült megállapodnia az EU-nak az USA kereskedelmi háborús terveinek elsimításáról, élesedni fognak  a vas- és alumíniumtermékek behozatalára vonatkozó új amerikai védővámok.

 A háttérről annyit érdemes tudni, hogy Trumpék még március nyolcadikára találták ki, hogy óriási, 25 illetve 10 százalékos vámot vezetnek be az acél és az alumínium importjára "nemzetbiztonsági" okokból. Igazából az amerikai vezetés már januárban elkezdett kereskedelmi háborúzni, amikor védővámot vetettek ki a Kínából származó napelemekre és mosógépekre, de ez Európát még kevéssé érintette.

Az ügyről bővebben például itt írtunk, röviden nem látszik, hogy mi lehet Trump pontos célja, hiszen ez az acélos kereskedelmi háború elég komoly öngólnak néz ki az USA-nak. Trump gazdasági főtanácsadója azonnal le is mondott a bejelentés után. 

Próbálták lebeszélni, de muszáj visszaütni

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az amerikai fenyegetőzés után hamar bejelentette, hogy ez bizony az EU részéről mindenképpen válaszlépésekkel fog járni. 

"A protekcionizmus nem jelenthet választ közös problémáinkra az acélszektorban" - mondta Juncker, aki szerint ezzel csak tovább súlyosbítják a helyzetet. "Nem fogjuk karba tett kézzel nézni, hogy az iparunkat tisztességtelen intézkedésekkel sújtják, amelyek európai munkahelyek ezreit sodorják veszélybe. Az EU határozottan és arányosan fog reagálni az érdekeink védelmében" - mondta március elsején már. 

Christine Lagarde az IMF vezetője szintén még márciusban azt hangsúlyozta, hogy "egy úgynevezett kereskedelmi háborúban... senki nem nyer, általában veszteseket látni mindkét oldalon", számolt be a Reuters.

Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi elsőre azzal reagált a rendeletre, hogy veszélyes játék egy országnak a saját szövetségeseit sújtani külön vámokkal, és ez az, ami aláássa a nemzetbiztonságot.

Az EU a második legnagyobb acélimport-partnere az USA-nak, a legtöbb acélt pedig Kanadából viszik be az országba. Európában különösen a német iparnak okozna egyébként fajsúlyos károkat az új vámszabály.  Az EU azonnal elkezdte felmérni az potenciális ellenvámjainkba bevonható amerikai termékek körét, a whiskytől a farmeron át a motorokig.  A vámok hatályba lépése előtt azonban átmeneti mentesítést adott az USA az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának.

Nyíltan abban reményben, hogy majd nagy engedményeket kapnak az amerikai cégek azért, hogy ez a vámmentesítés állandóvá váljék, azaz minden maradjon a régiben. Az viszont végig nem volt tökéletesen világos, hogy végül Trump mit is szeretne a vámmentességért cserébe, lehet, hogy nem is találták ki azonnal.

Mindenesetre

nem sikerült megegyezni

a lap szerint, az USA pedig be fogja vezetni az EU felé az új vámjait. Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi miniszter szerdán azt mondta Párizsban az OECD eseményén, hogy az USA akar még tárgyalni, de várhatóan bevezetik a büntetőintézkedéseket. "Tárgyalhatunk attól még, hogy élnek a vámok" - magyarázta. És hozzátette, hogy: "Az isten tudja, hogy mennyi vámot vetett ki ránk az EU."

Az EU válaszlépéseiről még nem látni pontos terveket, annyit lehet eddig tudni, hogy nagyjából 2,8 milliárd dollárnyi amerikai terméket viszonylag gyorsan el tudunk kezdeni vámmal büntetni mi is. Macron francia elnök sajnálkozott a várható kölcsönös károkkal járó kereskedelmi háború miatt, de a szerdai eseményen ő is bejelentette, hogy Európa nem reagálhat gyengeséggel az amerikai nyomásra.

Nagyon rossz játékba kényszerülünk

A Trump által létrehozott szituáció egyébként nagyon hasonlít a játékelméletben ismert "gyáva nyúl" (game of chicken) játékra. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha két autós gyorsulna pont szembe egymással úgy, hogy ha senki nem rántja félre a kormányt, akkor frontálisan össze fognak ütközni. A legjobb eredmény ilyenkor, ha az egyik félrerántja a kormányt, és szégyenben marad, míg másik végigmegy egyenesen és megnyeri a vakmerőség-játékot. Mindenkinek a legrosszabb, ha mindkét fél kitart az elképzelései mellett, és frontálisan ütközik a két autó.

A valóságban jellemzően borzasztó játék, érdemes lehetőleg elkerülni. De ha elkerülhetetlen, akkor mihamarabb azt kell deklarálnunk a másik félnek, hogy mi, ha akarnánk se tudnánk elrántani a kormányt, például kitéphetjük, és kidobhatjuk a kocsiból azt. Ha engedünk, akkor ugyanis például megnőhet a motiváció arra, hogy később mások is gyáva nyúl játékokba kényszerítsenek minket. Igaz, teljesen hiteles fenyegetésnél tényleg nem fogjuk tudni félrerántani a kormányt, és az kevés vigasz lesz egy frontális karambolnál, hogy a másik fél kicsit sem racionális.