Trump döntött, elindítja a kereskedelmi háborút a fél világgal, a magyarok is megérzik

2018.05.31. 16:21

Donald Trump amerikai elnök bevezeti a védővámot az acélra és alumínumra Amerika három legnagyobb kereskedelmi partnere, Kanada, Mexikó és az EU ellen, írja az amerikai sajtó a kereskedelmi miniszter közlésére hivatkozva.

Az importacélra 25, az importalumíniumra 10 százalékos vámot vet ki Amerika éjféltől, mondta újságíróknak Wilbur Ross.

A döntés nem jött váratlanul, a történet hátterét reggeli cikkünkben föglaltuk össze. Eszerint Trumpék még március nyolcadikára találták ki, hogy óriási, 25 illetve 10 százalékos vámot vezetnek be az acél és az alumínium importjára "nemzetbiztonsági" okokból, de több országnak és régiónak ideiglenes felmentést adtak, és tárgyalásokat kezdtek velük. Ez ér véget most. Egyelőre nem látszik, hogy mi lehet Trump pontos célja, hiszen ez a kereskedelmi háború elég komoly öngólnak néz ki az USA-nak. Trump gazdasági főtanácsadója azonnal le is mondott a bejelentés után. 

Egy német gazdasági lap arról írt, hogy Trump ki akarja szorítani a német luxusautókat Amerikából. Az információt egyelőre nem erősítette meg senki, írja a Reuters a hírszemléjében. Ennek egyébként márciusban is jelét adta az elnök.

Európában különösen a német iparnak okozna egyébként fajsúlyos károkat az új vámszabály.  Az EU azonnal  elkezdte felmérni  az potenciális ellenvámjainkba bevonható amerikai termékek körét, a whiskytől a farmeron át a motorokig. 

A bejelentés után sorra jelezték az európai politikusok, hogy ellenlépésekre készülnek, írja összefoglalójában a BBC. Franciaország indokolhatatlannak és veszélyesnek nevezte a lépést, az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström úgy fogalmazott, ez egy 

rossz nap a világkereskedelemnek.

Az MTI azt írja, az Európai Bizottság rövidesen bejelenti a megfelelő válaszintézkedéseit. Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki az "indokolatlan" amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. Mint rámutatott, az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy

a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Közleményében Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: ezen felül mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól.

A németek szerint jogsértő a védővám

Az ügyben leginkább érintett németek sem rejtették véka alá neheztelésüket: Steffen Seibert kormányszóvivő sajtójáékoztatón jelentette be, hogy 

az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan.

A kormány ezen kívül az ellenintézkedések és ellen-ellenintézkedések eszkalációjától is tart. Seibert felidézte, hogy az EU-tagállamok megállapodtak abban, hogy a mentességért cserébe hajlandó tárgyalni Washingtonnal négy ügyről;

  1. az ipari termékek piacához való kölcsönös hozzáférésről,
  2. a közbeszerzések piacához való kölcsönös hozzáférésről,
  3. a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításának és értékesítésének területén folytatott együttműködés továbbfejlesztéséről
  4. a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjában való összefogásról

Azonban miután Donald Trump amerikai elnök végül mégis úgy döntött, hogy a védővámokat az EU-ban termelt acél és alumínium után is meg kell fizetni, Seibert nem hagyott kétségeket afelől, hogy "a lépés kielemzése után" hamarosan jönnek az ellenlépések.

Magyarországon is áremelkedést idézhet elő

Londoni pénzügyi elemzők szerint elhanyagolható közvetlen hatása lesz Trump védővámjainak. Az Ernst&Young Indexhez eljuttatott gyorselemzése szerint pedig

hatással lehet az Egyesült Államokból Magyarországra irányuló, 730 milliárd forint értékű import bizonyos termékkörÖK ÁRAIRA az Európai Unió legújabb döntése.

A brüsszeli ellen-védővám több kategóriát érinthet, az Amerikából származó mogyoróvajat, gyümölcsleveket, whiskyket, ruhaneműket és motorkerékpárokat június 20-tól ugyanis akár 25 százalékos, értékalapú importvám terhelheti.

Fülöp Attila, az EY vámszakértője azt is hozzátette:

Az Unió lépése további drágulást is előre vetít. Az intézkedés második fázisában, 2021 tavaszától az értékalapú vám akár az 50 százalékot is elérheti.

Az Egyesült Államokból tavaly Magyarországra hozott áruforgalom közel kétharmada a gépek és villamossági cikkek kategóriájába tartozott a KSH adatai szerint. A járművek és szállítási célú felszerelések 4,5 százalékos súllyal szerepeltek (93 millió dollár, azaz 25 milliárd forint). Az élelmiszerek, italok, illetve dohánytermékek alig egy százalékot tettek ki az USA-ból származó behozatalban, közel 26 millió dollár (7 milliárd forint) összegben.