Dehogy csinálták ki Simicskát

2018.06.01. 11:02

Bár Simicska Lajos nyíltan 2015-ben szakított régi bizalmasával, Orbán Viktor kormányfővel, a nagy szavak ellenére talán mégsem olyan látványos az ellentét, ha fura közpénzek még tavaly is bőven csorogtak az államtól a Simicska-birodalomnak. Ez derül ki a 24.hu cikkéből, amiben vállalati beszámolók alapján átnézték az eggyel korábbi Mészáros Lőrinc cégeinek tavalyi teljesítményét.

A következők például erős jelei lehetnek annak, hogy Simicska a nagykutyából nem ellenség, hanem közepes kutya lett:

  • Azért csak élesedett még idén egy 2,3 milliárd forintos keretszerződés a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a Hung Ister nevű cégének.
  • Nem bántották az óriási földjeit sem, amiket az államtól bérelhet. A földjei, pontosabban a sárvári központú Mezort és a négy egykori állami gazdaság összességében növelte az árbevételét, és egymilliárddal több nyereséget hoztak össze, mint 2016-ban. Pedig voltak új földosztások egy újabb garnitúrának. Simicska az Észak-Dunántúl legnagyobb földesura, nála csak az ország legnagyobb földesura, Csányi kapott több agrártámogatást tavaly.
  • Az eleve indokolatlanul drágának tűnő M4-es autópálya építésének szabálytalanságaira hivatkozva kartellel vádolták Simicskát a kormány részéről, még az is szóba került, hogy esetleg lecsukhatják az egykori pártpénztárnokot. Ehhez képest végül 45 milliárd forintot fizetett ki az állam Simicskáéknak a kétharmadában kész út után, csak meg tudtak egyezni végül peren kívül.  Itt mellesleg külön extra vicces volt, hogy a G-nap előtt még pont nagyon védte a kormány a beruházást, korábban nagyon nem látták a furcsaságokat.
  • A Közgép tényleg eléggé összeesett az állami megrendelések bezuhanása után, a korábban 700 fős cég mára 80 alkalmazottal bír. De azért nekik is él még egy 16 milliárdos garancia- és hitelkeret-szerződésük az MFB-től. Korábban számos egyedi döntéssel óriási céges hiteleket nyújtott az állami bank. Az Átlátszó cikke alapján a listavezető 2012-ben még a Közgép volt 34 milliárd forintos hitelkeret-szerződéssel. Emellett a Közgép a 4,8 milliárd forintos árbevétel mellett csak hozott még 678 millió nyereséget tavaly is. A cégnek a csúcson volt mondjuk 100 milliárdos árbevétele is, akkor is döntően közbeszerzésekből.

Persze összességében azért nem megy már úgy Simicskának a bolt, mint régen, 77 milliárd forintos becsült vagyonával már csak a 13. leggazdagabb magyarnak saccolják.

Figyelemre méltó, hogy Simicska médiaportfóliója szinte azonnal összezuhant, miután az állami hirdetések inkább a Mészáros-médiabirodalom felé vették az irányt, erről itt olvashat bővebben. A közpénzek belepumpálásával 2012-ben a Hír TV még 9 milliárdos árbevételt ért el, míg a Magyar Nemzet kiadója 3 milliárdot kasszírozott, összesítve több mint 1,3 milliárdos együttes nyereséggel. Tavaly a Hír TV már 1,4 milliárd forintos mínuszba zuhant a költségcsökkentésekkel együtt, a Magyar Nemzet pedig 919 millió forintos veszteséget produkált egy év alatt.

Cserébe mondjuk a közterületi hirdetésekkel dolgozó Publimont még mindig százmilliókat hozott a konyhára, pedig eleinte ott is mintha rá akartak volna ijeszteni Simicskára. További részletek a cikkben.