Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dehogy csinálták ki Simicskát

2018.06.01. 11:02

Bár Simicska Lajos nyíltan 2015-ben szakított régi bizalmasával, Orbán Viktor kormányfővel, a nagy szavak ellenére talán mégsem olyan látványos az ellentét, ha fura közpénzek még tavaly is bőven csorogtak az államtól a Simicska-birodalomnak. Ez derül ki a 24.hu cikkéből, amiben vállalati beszámolók alapján átnézték az eggyel korábbi Mészáros Lőrinc cégeinek tavalyi teljesítményét.

A következők például erős jelei lehetnek annak, hogy Simicska a nagykutyából nem ellenség, hanem közepes kutya lett:

  • Azért csak élesedett még idén egy 2,3 milliárd forintos keretszerződés a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a Hung Ister nevű cégének.
  • Nem bántották az óriási földjeit sem, amiket az államtól bérelhet. A földjei, pontosabban a sárvári központú Mezort és a négy egykori állami gazdaság összességében növelte az árbevételét, és egymilliárddal több nyereséget hoztak össze, mint 2016-ban. Pedig voltak új földosztások egy újabb garnitúrának. Simicska az Észak-Dunántúl legnagyobb földesura, nála csak az ország legnagyobb földesura, Csányi kapott több agrártámogatást tavaly.
  • Az eleve indokolatlanul drágának tűnő M4-es autópálya építésének szabálytalanságaira hivatkozva kartellel vádolták Simicskát a kormány részéről, még az is szóba került, hogy esetleg lecsukhatják az egykori pártpénztárnokot. Ehhez képest végül 45 milliárd forintot fizetett ki az állam Simicskáéknak a kétharmadában kész út után, csak meg tudtak egyezni végül peren kívül.  Itt mellesleg külön extra vicces volt, hogy a G-nap előtt még pont nagyon védte a kormány a beruházást, korábban nagyon nem látták a furcsaságokat.
  • A Közgép tényleg eléggé összeesett az állami megrendelések bezuhanása után, a korábban 700 fős cég mára 80 alkalmazottal bír. De azért nekik is él még egy 16 milliárdos garancia- és hitelkeret-szerződésük az MFB-től. Korábban számos egyedi döntéssel óriási céges hiteleket nyújtott az állami bank. Az Átlátszó cikke alapján a listavezető 2012-ben még a Közgép volt 34 milliárd forintos hitelkeret-szerződéssel. Emellett a Közgép a 4,8 milliárd forintos árbevétel mellett csak hozott még 678 millió nyereséget tavaly is. A cégnek a csúcson volt mondjuk 100 milliárdos árbevétele is, akkor is döntően közbeszerzésekből.

Persze összességében azért nem megy már úgy Simicskának a bolt, mint régen, 77 milliárd forintos becsült vagyonával már csak a 13. leggazdagabb magyarnak saccolják.

Figyelemre méltó, hogy Simicska médiaportfóliója szinte azonnal összezuhant, miután az állami hirdetések inkább a Mészáros-médiabirodalom felé vették az irányt, erről itt olvashat bővebben. A közpénzek belepumpálásával 2012-ben a Hír TV még 9 milliárdos árbevételt ért el, míg a Magyar Nemzet kiadója 3 milliárdot kasszírozott, összesítve több mint 1,3 milliárdos együttes nyereséggel. Tavaly a Hír TV már 1,4 milliárd forintos mínuszba zuhant a költségcsökkentésekkel együtt, a Magyar Nemzet pedig 919 millió forintos veszteséget produkált egy év alatt.

Cserébe mondjuk a közterületi hirdetésekkel dolgozó Publimont még mindig százmilliókat hozott a konyhára, pedig eleinte ott is mintha rá akartak volna ijeszteni Simicskára. További részletek a cikkben.