Kósa Lajos rámegy a szövetkezetekre

2018.06.01. 09:03

Csütörtök délután az Országos Szövetkezeti Tanács megválasztotta új elnökének Kósa Lajost, írják közleményükben. Az eddigi elnök, Patay Vilmos alelnök lett, a másik alelnöki posztot pedig Kósa szoros bizalmasa, Fiák István töltheti be. Az indoklás annyi volt, hogy Kósának nagy diákszövetkezeti múltja van, és a nyugdíjas-szövetkezeteket is nyomatta nemrég. 

Kósa integritására a témában mondjuk pont komoly árnyékot vet a közelmúltbeli szövetkezetes botránya. Ez röviden annyi, hogy Kósa Lajos és Harrach Péter egy elsőre érthetetlen javaslattal a nyugdíjas-szövetkezetekbe tömörített nyugdíjasokkal próbálta orvosolni a munkaerőhiányt.

Image uploaded from iOS
Fotó: Huszti István

Mindez azért volt pikáns, mert Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyi 2017 márciusában olcsón megvásárolt egy céget, mégpedig a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft.-t attól a Fiák Istvántól, aki többféle cégében volt érdekelt a munkaerő-kölcsönzésben, nyugdíjas-szövetkezet szervezésben.  

Kósa akkor egyébként érdemben nem nyilatkozott az ügyletről, mondván, a szereplői nem közszereplők, de azért volt egy rövid magyarázata a mindössze hatmilliós vételárra (a társaságnak adósságai vannak).