Jenő
-3 °C
6 °C

Tavaly is elvertek csaknem 3 milliárdot Matolcsy alapítványai

2018.06.01. 15:46

Kiadták a Matolcsy-alapítványok is mára a tavalyi beszámolójukat. Pontosabban ők egyszerűsített közhasznúsági jelentést adnak le közhasznúsági melléklettel (itt fent lehet kattintgatni az egyes alapítványok közt). 

Ezek az alapítványok arról ismertek, hogy a jegybank a romló forintárfolyamon elért forintnyereségét nem dobta be a költségvetésbe, hanem több száz milliárd forintot dobott át ezeknek az alapítványoknak. Itt először sajnos ez a pénz egy jó ideig elveszteni látszott "közpénz jellegét", de bírósági döntés nyomán kiderült, hogy mégis közpénz maradt az a pár százmilliárd forintnyi érték.  Elsőre egyébként 260 milliárdot passzolt át egyébként a jegybank ezeknek a homályos kis csapatoknak

Mostanára annyit vállalnak ezek az alapítványok, hogy pénzüket barátinak mondható bankokba teszik, és a hozamokat verik el, tavaly például több mint 2,8 milliárd forint ráfordítása volt az alapítványoknak összesen. A beszámolóik szerint egyébként ebből összesen nulla forint volt közhasznú ráfordítás. Az alapítványok mondjuk a cikk megjelenése után közelni akarták, hogy ők egyébként nem is közhasznú szervezetek. 

Összesen egyébként elég kevés derül ki az ilyen egyszerűsített beszámolókból arra nézve, hogy ténylegesen mire megy a pénz, de időközönként rá lehet nézni, hogy mi tetszett adott időszakban épp Matolcsyéknak

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?