Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötmillió dollárt érhet egy ritka ötcentes

2018.06.02. 00:24

Valahol három és öt millió dollár között: ennyit fognak fizetni egy ötcentes érméért egy amerikai árverésen. Abból az érméből ugyanis, amit el fognak adni, összesen öt darab készült. Az érme, amiről szó van, az úgynevezett 1913-as Liberty Head Nickel, vagyis olyan ötcentes, amin a szabadság istennője látható. De nem ez a különleges benne, hanem az, hogy 1913-ban nyomták, legalábbis ez a szám látható rajta. 

A Lady Liberty arcával díszített ötcentesek 1883 és 1912 között voltak forgalomban, utána lecserélték őket. Valahogy viszont, valószínűleg valami hiba miatt készült öt darab, amin 1913-as dátum van. Hivatalosan ezek az érmék nem is léteznek, ettől viszont csak még értékesebbek a gyűjtők számára. 

Mivel ezek az érmék ilyen ritkák, ezért neve is van mindegyiknek, leginkább azok utána gyűjtők után nevezik el ezeket, akiknek sikerült megszereznie egyet. Augusztusban a Stack’s Bowers aukciósház az Eliasberg-ötcentes hirdeti majd meg, amely egy Louis Eliasberg nevű bankárról kapta a nevét, aki 1948-ban szerezte meg az érmét. Állítólag ez a legjobb állapotban megmaradt az öt érme közül, ezért ez a legértékesebb mind közül. 

Legutoljára  2013-ban adtak el ilyen érmét, akkor az úgynevezett Walton-ötcentes került kalapács alá, persze képletesen. Ezt akkor 2,5 millió dollárért hirdették meg, de végül 3,7 millió dollárért kelt el. (Fox)