Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nekifut a maláj lakosság az államadósság összekalapozásának

2018.06.03. 11:37

24 óra alatt csaknem 2 millió dollár gyűlt össze az államadósság ellenes alapban Malajziában, amit egy 27 éves maláj nő hozott létre netes közösségi finanszírozás formájában – írja a Washington Post.

Malajzia teljes államadóssága nagyjából 251 milliárd dollár - a teljes GDP 80 százaléka -, szóval eddig csak az adósság töredékét sikerült összeszedni, de a maláj gazdaságpolitika beállt az ötlet mögé. Lim Guan Eng, az új kormány pénzügyminisztere szerint az alap egy "átlátható és rendszerszintű" megoldás az államadósság csökkentésére, és konkrét bankokat is megnevezett, ahol a malájok hozzáárulhatnak az adósság csökkentéséhez.

Malajziában májusban voltak választások, ahol az új miniszterelnök, Mahathir Mohamed pártja meglepetésszerű győzelmet aratott. A miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánya elkötelezett az államadósság csökkentése mellett. Mohamed szerint az előző miniszterelnök korrupciós ügyiben eltüntetett közpénzeket is vissza fogják tudni szerezni.

A közösségi államadósság-finanszírozás nem új ötlet, többek között próbálkoztak vele Dél-Koreában a 90-es évek végén, amikor a gazdasági válság ellen küzdő dél-koreai állampolgárok esküvői gyűrűket és egyéb értékeket dobtak be a közösbe. De nem is olyan régen még Magyarországon is volt egy hasonló próbálkozás: a Nemzetgazdasági Minisztérium államadósság ellen létrehozott alapját 2015-ben csukták be, miután az akkor nagyjából 25 ezer milliárd forintos államadósság mellé három év alatt összesen csak 340 millió forintot sikerült összegyűjteni.