Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sharp veheti meg a Toshiba egy részét

2018.06.04. 18:44

Régóta csődközeli helyzetben van az egykoron szebb napokat látott japán Toshiba, ezért nem meglepő, hogy az MTI szerint a Toshiba szerkezetátalakítási programja keretében felkínálta eladásra személyiszámítógép-gyártó üzletágát a szintén japán Sharp elektronikai vállalatnak.

A bennfentes források tájékoztatására hivatkozó hírügynökségi jelentés szerint a Toshiba 39 millió eurónak megfelelő jenért kínálta fel eladásra Toshiba Client Solutions Co. részlegét. A felek az értesülések szerint hamarosan bejelentik az adásvételi szerződés megkötését. 

A Toshiba amerikai atomenergetikai érdekeltségének a csődje miatt kényszerült pénzügyi helyzetének javítása érdekében szerkezetátalakítást végrehajtani. Személyiszámítógép-gyártó üzletágára is már egy éve keres vevőt. 

A Dynabook laptop család gyártásával foglalkozó Toshiba Client Solutions nehezen tudott nyereséges maradni a kínai és tajvani gyártók által támasztott konkurencia közepette az okostelefonok és táblagépek elterjedésével átalakult piacon. 

A Toshiba átszervezési programja keretében pénteken véglegesítette memória áramkör üzletágának, a Toshiba Memory Corp. vállalatnak az eladását a Bain Capital befektetési alap által vezetett japán, amerikai és dél-koreai befektetőkből álló konzorciumnak. Háztartási berendezés gyártó üzletágát pedig 2016-ban adta el a Toshiba a kínai Midea Group Co. vállalatnak. 

A Toshiba a továbbiakban az energiaiparra és a közüzemi infrastruktúrára összpontosítja tevékenységét. 

A Sharp 2010-ben hagyott fel a személyi számítógépek gyártásával, de miután 2016-ban a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn) tulajdonába került, ismét puhatolózó lépéseket tett az IT üzletág felé. A Sharp a márciusban zárt 2017/18-as üzleti évét zárta négy éve első alkalommal pozitív csoportszintű nettó nyereséggel.