Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elzárhatják az uniós pénzcsapot a zűrös magyar pénzosztások miatt

Image uploaded from iOS (2)
2018.06.04. 12:36

Súlyos hibákkal működik az uniós támogatások magyarországi közbeszerzési ellenőrzése az Európai Bizottság szerint. A 24.hu úgy tudja, emiatt 10 százalékos átalánykorrekciót javasolnak, ami 100-150 milliárd forintnyi uniós pénz megvonását jelentené. A Portfolio információi szerint is benne van a levegőben ekkora mértékű uniós forrásvesztésünk a 2014-2020-as ciklusra, de a helyzet összetettebb.

  • Az Európai Bizottság ellenőrei még novemberben jártak Budapesten, 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáltak meg.
  • A 34 kiválasztott projekt fele olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses árai 20-70 százalékkal meghaladták a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.
  • Azt próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, megfelelően működik-e a Miniszterelnökségen a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF).
  • Az ellenőrzésnek most jött meg a jelentése, az eredmény pedig elég rossz, az értékelés szerint nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.

sZERINTÜK A közbeszerzés menete és ellenőrzése nem megbízható, nincs garantálva az uniós pénzek hatékony és takarékos elköltése.

A 24.hu cikkében megszólaltatta Dencső Balázst, a magyarországi főellenőrt, az uniós támogatások második szintű ellenőrzését végző Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) vezetőjét. Ő azonban azzal hárította el a választ, hogy egyrészt a megküldött jelentéstervezet bizalmasan kezelendő, másrészt azzal kapcsolatban még lesz lehetősége a tagállamnak is észrevételeket tenni. Az EUTAF pedig majd csak azután lép, hogy az Európai Bizottság és Magyarország lejátszotta a meccset. Ők csak a hibák kijavítását követően ellenőrzik a rendszert.

A Portfolio.hu úgy tudja, hogy a 34 vizsgált szerződésből 20-nál találtak különböző problémákat. Ugyanakkor a 24.hu információival ellentétben az angol nyelvű jelentésben nincs benne olyan, hogy 10%-os átalánykorrekciót javasol a Bizottság Magyarországnak.

Csupán arról van szó, hogy a Bizottság minden évben visszatarthatja a tagállam felé a kifizetésre benyújtott számlaállomány 10%-át. Ez az éves pénzügyi elszámolás alapszabálya minden tagállam felé a 2014-2020-as ciklusban és most arról van szó, hogy a Bizottság meglátása szerint ez a 10%-nyi visszatartás várhatóan elegendő lesz a feltárt problémákból eredő pénzügyi korrekciókra.

Magyarország 2017-ben összesen mintegy 2,4 milliárd eurónyi fejlesztési számlát küldött ki, ebből a testület tavaly 2,1 milliárd eurót, vagyis a szabályok szerinti maximumot ki is fizette, így tehát a tavalyi évet érintően 300 millió eurónyi kifizetést tartott vissza addig, amíg a pénzügyi elszámolás le nem zárul. Az előző években (és a későbbiekben) kiküldött számlaállománynak is a 10%-át visszatarthatja a Bizottság, ez adhatja ki a 24.hu kalkulációiban szereplő 100-150 milliárd forintos támogatás visszatartást. (Vagyis nem fizettetik vissza a pénzeket, hiszen oda sem adták.)

Mivel a végső, elfogadott jelentés még nincs meg, ezért azt a kb. 300 millió eurónyi fejlesztési számlát, amelyet a magyar hatóságok idén április 30-ig kiküldtek Brüsszelbe, várhatóan ugyanúgy a szabályok szerinti maximális mértékig, 90%-ig kifizetheti a Bizottság 60 napon belül, azaz június 30-ig.

A lap szerint kockázat azonban, hogy mire jut a már említett EUTAF-vizsgálat. Ha ez hármas besorolást kapna a brüsszeli auditoroktól (azaz szerintük nem működnek megfelelően az irányítási és kontroll mechanizmusok), akkor azzal a vitás kérdések rendezéséig, jellemzően sok hónapig

ellehetetlenülne, hogy Magyarország bármilyen itthoni uniós fejlesztési számlát ki tudjon küldeni Brüsszelbe.

Ha ez megvalósul, az tovább fokozná a magyar államháztartás első négy hónap alapján már egyébként is kifeszített helyzetét (minimális EU-pénz jött kintről, de itthon pörögnek a kifizetések), illetve az ÁKK intenzív forrásbevonását csak tovább fokozná, azaz megmaradna a kínálati nyomás az állampapírpiacon.

(Borítókép: Az Európai Bizottság ellenőrei Felcsúton 2017 szeptemberében - fotó: Huszti István / Index)

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.