Natália
1 °C
7 °C

Jobban járhatnak a becsődölt utazási irodák ügyfelei

2018.06.04. 10:00

Július 1-től nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1-en. Az új fejlemény, hogy két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka: elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt. Így csőd esetén jobb eséllyel kaphatják vissza a pénzüket az utasok. 

Az utazásszervezőknek eddig is kellett biztosítékot letenni, illetve biztosítást kötni arra az esetre, ha fizetésképtelenek lennének. Az utazási irodák csődjekor azonban elsősorban a külföldön rekedt utasok hazaszállítása volt a figyelem középpontjában, arról általában nem gondoskodtak, hogy a már befizetett részvételi díjakat is vissza tudják fizetni.

Ez a rendszer válik biztonságosabbá - hangsúlyozta. A biztosítékok meglétéről tájékoztatni kell az utasokat még a szerződés megkötése előtt. Az utazási irodák működési engedélyt is csak akkor kapnak, ha eleget tesznek a feltételeknek, az engedély meglétét az interneten ellenőrizni lehet - jelezte Lambert. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?