Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek a zöldebb csokik

2018.06.05. 10:48

A világ egyik legnagyobb édességgyártója, a Mars bejelentette, hogy egymilliárd dollárt tervez fenntarthatósági fejlesztésekre költeni – írja a Bloomberg. A zöld gyakorlatok bevezetése a hosszú távon a profitokat is növelni fogja, hiszen a cég egy csomót spórolhat így az erőforrásokkal. 

A tavaly 35 milliárd dolláros árbevételt termelő Marsnak 85 ezer alkalmazottja van, és sokkal többféle terméket gyárt, mint a névadó csokoládé és rokonai. Többek közt az Uncle Ben's instantrizst, a Wrigley's rágógumikat, állateledelt és üdítőket is árul. A világ legnagyobb cégei közül többen tettek vállalásokat a 2015-ös párizsi klímaegyezmény után arra, hogy csökkentik a környezetterhelésüket és üvegházgáz-kibocsátásukat, a Marsnál most ezt látjuk megvalósulni a gyakorlatban.

A cég fenntarthatósági részlegének vezetője, Barry Parkin azt nyilatkozta, az erre elkülönített keret harmadát használják most fel a gyártási folyamatok zöldítésére. Ennek keretében a víz- és az energiahordozók felhasználását teszik hatékonyabbá, ami Parkin szerint a következő években pénzügyileg is megtérülő beruházás lesz. A cél, hogy 2040-ig nullára redukálják a szén-dioxid-kibocsátásukat, és hogy a teljes ellátási láncon mérsékeljék a szennyezést. A most rendelkezésre álló keret fennmaradó részét arra használja majd a cég, hogy természetes adalékanyagokkal helyettesítse a mesterségeseket a termékeiben. 

Parkin azt mondta, a cég azon is dolgozik, hogy lefaragja a társadalmi és környezeti kockázatokat, amelyek a tevékenységéhez köthetők. Ehhez például az kellene, hogy átláthatóbb legyen a komplex ellátási lánc, a cég ugyanis sok olyan alapanyagot használ (pl. kakaó, vanília, pálmaolaj), amelyeket a globális dél fejlődő országaiból szerez be, ahol a termesztés sokszor rabszolgamunkával és erdőirtással jár együtt. 

(Borítókép:  Matt Cardy / Getty Images Hungary)