Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy 10 százalékos mínusszal megúszhatjuk?

2018.06.05. 08:59

Az Európai Bizottság terve szerint a 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban Magyarország a jelenleginél 24 százalékkal kevesebb forrást kapna, ugyanakkor a következő időszak tárgyalási fordulóin ez az arány jelentősen változhat – írja a kormánypárti Magyar Idők .

A lap megkérdezte a témáról Essősy Zsombort, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatóját, aki szerint várhatóan inkább 10-15 százalékkal csökkenhet a Magyarországnak járó kohéziós keret mértéke. Amennyiben mégis a 24 százalékos vágással kellene számolni, akkor is Magyarország lenne a felzárkózási támogatások hetedik legnagyobb haszonélvezője a tagállamok közül.

Essősy emlékeztetett, hogy ha a kormánynak a 2014-2020 közötti időszak tárgyalásai során nem sikerült volna előnyösebb pozíciót kiharcolnia, 30 százalékos lett volna a támogatás-elvonás, "így viszont csak 10 százalékkal kaptunk kevesebbet, mint 2007 és 2013 között".

A szakértő azt mondta, egyelőre nincsenek pontos adatok arról, mennyi szabálytalanságot tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a magyarországi uniós források elköltésénél. Az eddigi beruházások egy részét a hazai költségvetés előfinanszírozta, a számlák megküldése az Európai Bizottság részére pedig a következő időszakban várható, így a vizsgálatokat is csak a következő hónapokban tudja lezárni az uniós hatóság, amikor ténylegesen látja a benyújtott dokumentumokat.