Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

4 milliárddal tolta meg az állam Andy Vajna kaszinós bevételeit

2018.06.06. 11:09 Módosítva: 2018-06-06 15:01:37

Koncessziós díjak visszatérítésén keresztül 2017-ben több mint 4 milliárd forintot juttatott a kormány Andy Vajnának – számolta ki a 24.hu. 

A kaszinótulajdonos filmbiztosnak tavaly vaskos bevétele származott a játéktermeiből, összesen 7,3 milliárd forintot kaszált koncesszióival szemben a 2016-os 5 milliárddal. Ez a bravúr azonban csak úgy jöhetett össze, hogy a profitot megtolta a baráti adóztatás, amit külön erre a Vajna által dominált szektorra találtak ki. A konstrukció lényege, hogy adott árbevétel fölött a koncessziós díjat le lehet vonni a játékadóból. Andy Vajna így vidéki kaszinónként bő száz, illetve a fővárosiak után megállapított közel 800 millió forintos díjat visszaigényelhette. 

Az összes Vajna-kaszinóra vetítve ez már jelentékeny összeg, 4,375 milliárd forintot tett ki 2017-ben a visszatérítés a 24 számításai szerint. Így a költségvetésbe a Vajna-érdekeltségekből áramló játékadó 2017-ben 27 millió forinttal kevesebb lett, mint az előző évben, 2,184 milliárd forint, a filmbiztos pedig több mint száz százalékkal növelte a kaszinózásból származó bevételeit egy olyan elméleti állapothoz képest, amelyben a koncessziós díj nem igényelhető vissza.