Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmillió vendégmunkást fogad be Japán 2025-ig

2018.06.06. 08:48

Japán kormánya úgy döntött, a feszítő munkaerőhiány miatt rengeteg új vendégmunkást fogad be 2025-ig – írja az ABS-CBN. Abe Shinzo miniszterelnök nyilatkozata szerint hamarosan kidolgoznak egy keretrendszert, ami lehetővé teszi, hogy olyan külföldi dolgozók jöhessenek az országba, akiknek a szaktudására leginkább szükség van. 

A koncepció részletei a június közepén várható új gazdaságpolitikai koncepcióban jelennek majd meg, amit várhatóan ősszel fogad el a parlament. Azt már most lehet tudni, hogy a vendégmunkára jelentkezőknek meg kell felelniük olyan képesítéssel, munkatapasztalattal kell rendelkezniük, amiből jelenleg a kelleténél kevesebb van Japánban. A munkaerőhiány leginkább az építőipart, az ápolást, a mezőgazdaságot és a hajógyártást sújtja.

A külföldi dolgozók tervek szerint maximum 5 évig maradhatnának, de azok, akik ezután átmennek egy nyelvi teszten és részt vesznek egy számukra kidolgozott programban, maradhatnak további 5 évet. A családjukat viszont nem vihetik magukkal. A cégeket, akik vendégmunkásokat vesznek fel, arra kötelezi a kormány, hogy segítsenek az illetőnek lakhatást találni és nyelvórákra járni, de a kisebb cégeket ebben támogat majd egy külön erre a célra létrehozott kormányzati szerv.

A korábban nagyon szigorú bevándorláspolitikájáról ismert Japán az utóbbi években már kénytelen volt lazítani ezzel kapcsolatos szabályain, mivel a társadalom rohamosan öregszik, és fogy a munkaerő. 2008-ban még csak 480 ezer, míg 2017-ben már 1,3 millió külföldi dolgozott az országban. A vendégmunkások közel harmada kínai, de sok brazil, vietnami, és fülöp-szigeteki lakost is foglalkoztatnak. A félmillió új vendégmunkásról szóló döntés azért született, mert a munkaerőpiaci helyzet a következő években még rosszabbra fordul a második világháború után született baby boomer generáció a következő években esedékes nyugdíjba vonulásával.