Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

45 milliós bírságot kapott egy tilosban járó ügynökcég

2018.06.08. 11:02

A Magyar Nemzeti Bank 45 millió forintra bírságolta a budapesti Excellent Partnership Hungary Kft.-t bejelentés nélkül folytatott függő ügynöki tevékenység miatt – közölte a jegybank pénteken.

Az MNB a piacfelügyeleti bírság megállapításánál súlyosító körülménynek értékelte, hogy a társaság professzionális, piaci szereplő látszatát keltve, huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. A jegybank 350 ezer forint eljárási bírsággal is sújtotta a társaság képviselőjét, mert nem jelent meg az MNB előtt és ezzel késleltette a piacfelügyeleti eljárás lezárását.

Az MNB megállapította, hogy a társaság függő ügynökként - telefonos és e-mailes megkeresésekkel - magyar befektetőket közvetített online kereskedési platformokon keresztül a londoni székhelyű, határon átnyúló tevékenység végzésére jogosult Monecor Ltd. befektetési szolgáltató részére. A brit szolgáltató azonban magyarországi függő ügynökét nem jelentette be, emiatt az Excellent Partnership Hungary Kft. nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Arról is beszámoltak, hogy mivel a Monecor Ltd. felügyelete nem tartozik az MNB hatáskörébe, a jegybank megkereste az illetékes brit pénzügyi felügyeletet és felhívta a társhatóság figyelmét az ügy miatt a határon átnyúló szolgáltatást végző befektetési szolgáltató függő ügynökéért való felelősségére, valamint arra is, hogy a bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység Magyarországon idén január 1-től bűncselekménynek minősül.

A jegybank közleményében ismételten azt javasolta a befektetőknek, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.