Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Költségvetési csalás miatt nyomoznak az offshore-gyanúba kevert fideszes ügyében

2018.06.08. 15:57 Módosítva: 2018.06.08. 16:04

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyészség Szabó Zsolt fideszes államtitkár ügyében, akiről a Magyar Nemzet tavasszal azt írta, hogy 1,2 milliárd forint parkol egy az ő és a felesége tulajdonában álló offshore cég számláján – derül ki Polt Péter főügyész válaszából, amit a szocialista Tóth Bertalan kérdésére adott. 

Tóth arról érdeklődött, milyen gyanúval nyomoznak, hogy áll a nyomozás, mikor lesz vége várhatóan, és hogy mi lesz közben Szabó Zsolttal: felfüggesztik-e a mentelmi jogát, netalán előzetes letartóztatásba helyezik-e. 

Polt válaszában az olvasható, hogy a nyomozóhatóság mostanáig okirati bizonyítékokat szerzett be az ügyben, és jelen állás szerint június 25-ig kell lezárni a nyomozást. Az ügyben a nyomozás bűncselekmény egyszerű gyanúja miatt van folyamatban, ezért a mentelmi jog egyelőre nincs veszélyben: "a közjogi tisztség betöltésén alapuló mentesség felfüggesztése, valamint kényszerintézkedés elrendelése iránti indítványtételre bűncselekmény megalapozott gyanújának a megállapítás a esetén van mód", írta Polt Péter.

A fideszes politikus állítólagos belize-i cégének neve Joy World Enterprise Limited, 2013. június 10-én jegyezték be, de Szabó vagyonnyilatkozatában nincs nyoma a vállalkozásnak. A cikkek megjelenése után Szabó Zsolt Facebook-oldalán tagadta, hogy ő vagy hozzátartozói offshore-oznának.