Árpád
-2 °C
3 °C

Költségvetési csalás miatt nyomoznak az offshore-gyanúba kevert fideszes ügyében

2018.06.08. 15:57 Módosítva: 2018-06-08 16:04:15

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz az ügyészség Szabó Zsolt fideszes államtitkár ügyében, akiről a Magyar Nemzet tavasszal azt írta, hogy 1,2 milliárd forint parkol egy az ő és a felesége tulajdonában álló offshore cég számláján – derül ki Polt Péter főügyész válaszából, amit a szocialista Tóth Bertalan kérdésére adott. 

Tóth arról érdeklődött, milyen gyanúval nyomoznak, hogy áll a nyomozás, mikor lesz vége várhatóan, és hogy mi lesz közben Szabó Zsolttal: felfüggesztik-e a mentelmi jogát, netalán előzetes letartóztatásba helyezik-e. 

Polt válaszában az olvasható, hogy a nyomozóhatóság mostanáig okirati bizonyítékokat szerzett be az ügyben, és jelen állás szerint június 25-ig kell lezárni a nyomozást. Az ügyben a nyomozás bűncselekmény egyszerű gyanúja miatt van folyamatban, ezért a mentelmi jog egyelőre nincs veszélyben: "a közjogi tisztség betöltésén alapuló mentesség felfüggesztése, valamint kényszerintézkedés elrendelése iránti indítványtételre bűncselekmény megalapozott gyanújának a megállapítás a esetén van mód", írta Polt Péter.

A fideszes politikus állítólagos belize-i cégének neve Joy World Enterprise Limited, 2013. június 10-én jegyezték be, de Szabó vagyonnyilatkozatában nincs nyoma a vállalkozásnak. A cikkek megjelenése után Szabó Zsolt Facebook-oldalán tagadta, hogy ő vagy hozzátartozói offshore-oznának. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?