Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem fél személyi kölcsönben eladósodni a lakosság

2018.06.08. 14:36

A személyi kölcsönök piacán jelentős az emelkedés, az év első négy hónapjában 128,5 milliárd forintra rúgott az új hitelek összege, ami 58 százalékos növekedést jelent – derül ki a Bankráció elemzéséből. 

Az új személyi kölcsönök többsége, mintegy 73 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletű, ez is segíti a népszerűségüket, mivel ezek kiszámíthatóbbak, mint a változó kamatozású társaik.

A piacon jelentősek az eltérések. A személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak június elején 6 és 7 százalék közötti teljes hiteldíjmutató mellett igényelhetők, ami havonta 30-32 ezer forint körüli törlesztést jelent. A legdrágább konstrukciók thm-je viszont akár a 20 százalékot is meghaladhatja, ami havonta több mint 40 ezer forintos kiadást jelent. 

a 1,5 millió forintos 5 évig fix törlesztőrészletű személyi kölcsönök között havonta akár több mint 10 ezer forint különbség is lehet.

A személyi kölcsönök lassan kezdik átvenni a szabad felhasználású jelzáloghitelek helyét a népszerűségi listán. Egyrészt mert kamatuk jelentősen csökkent, és sokkal egyszerűbben igényelhetők, mint a jelzáloghitelek, másrészt a hitelfelvételi költségek is alacsonyabbak a személyi kölcsönök esetében, mert nincs értékbecslés, közjegyzői okirat vagy jelzálogjog-bejegyzés.

Az idei év első harmadában felvett személyi kölcsönök közt a több mint 1 évig fix törlesztőrészletűek voltak többségben, ezek összege meghaladta a 93 milliárd forintot, vagyis 73 százalékos volt az arányuk. A személyi kölcsönöknél a 3-5 év a jellemző futamidő, érdemes a teljes időszakra fixálni a kamatot, mert csak ebben az esetben mehetnek biztosra a hitelfelvevők a BankRáció szakértője szerint. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!