Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fél személyi kölcsönben eladósodni a lakosság

2018.06.08. 14:36

A személyi kölcsönök piacán jelentős az emelkedés, az év első négy hónapjában 128,5 milliárd forintra rúgott az új hitelek összege, ami 58 százalékos növekedést jelent – derül ki a Bankráció elemzéséből. 

Az új személyi kölcsönök többsége, mintegy 73 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletű, ez is segíti a népszerűségüket, mivel ezek kiszámíthatóbbak, mint a változó kamatozású társaik.

A piacon jelentősek az eltérések. A személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak június elején 6 és 7 százalék közötti teljes hiteldíjmutató mellett igényelhetők, ami havonta 30-32 ezer forint körüli törlesztést jelent. A legdrágább konstrukciók thm-je viszont akár a 20 százalékot is meghaladhatja, ami havonta több mint 40 ezer forintos kiadást jelent. 

a 1,5 millió forintos 5 évig fix törlesztőrészletű személyi kölcsönök között havonta akár több mint 10 ezer forint különbség is lehet.

A személyi kölcsönök lassan kezdik átvenni a szabad felhasználású jelzáloghitelek helyét a népszerűségi listán. Egyrészt mert kamatuk jelentősen csökkent, és sokkal egyszerűbben igényelhetők, mint a jelzáloghitelek, másrészt a hitelfelvételi költségek is alacsonyabbak a személyi kölcsönök esetében, mert nincs értékbecslés, közjegyzői okirat vagy jelzálogjog-bejegyzés.

Az idei év első harmadában felvett személyi kölcsönök közt a több mint 1 évig fix törlesztőrészletűek voltak többségben, ezek összege meghaladta a 93 milliárd forintot, vagyis 73 százalékos volt az arányuk. A személyi kölcsönöknél a 3-5 év a jellemző futamidő, érdemes a teljes időszakra fixálni a kamatot, mert csak ebben az esetben mehetnek biztosra a hitelfelvevők a BankRáció szakértője szerint.