A svájciak nem akarják megváltoztatni a kereskedelmi bankjaik működését

2018.06.10. 18:09

Egyértelmű és elsöprő eredmény született a svájci bankrendszerről szóló helyi népszavazáson. A CNN a svájci kormány tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a voksolók 75 százaléka nem akar változtatni azon a gyakorlaton, hogy a kereskedelmi bankok kibocsáthassanak több pénzt, mint ami forgalomban van. 

Az intézkedés támogatói szerint az új szabályozás véget vethetett volna a bankok igazságtalan nyerészkedésének, a bankok túlhitelezésének megszűnése csökkentené a válságok kialakulásának kockázatát, gyakorlatilag nullára csökkenne a bankpánikok kialakulásának esélye, ráadásul a nagybankok csődje esetén nem kellene az adófizetők pénzét bankmentésre költeni. 

Az ellenzők szerint ugyanakkor a válságot követően már amúgy is szigorítottak a szabályozáson, az új szabályok mellett is kialakulhatnának bankpánikok, és mivel soha sehol nem volt még ilyen pénzügyi rendszere egy országnak, teljesen kiszámíthatatlan, hogy a gazdasági szereplők hogyan reagálnának a reformra - írtuk korábban. Ha többet szeretne tudni a témáról, ezt a cikkünket ajánljuk.