A használtautó-kereskedők kétharmadával van valami gáz

2018.06.11. 13:48

A nagyjából 3000 működő autókereskedésből csak 800-1000 tud eleget tenni a megbízhatósági feltételeknek - írja közleményében a JóAutók.hu. Az online használtautó-piacteret üzemeltető oldal az elmúlt egy évben több mint 800 autókereskedőt vizsgált át, ezeknek pedig csak a fele felelt meg az autókínálaton, a céges háttéren, illetve a vásárlói visszajelzéseken alapuló kritériumrendszernek.

A közlemény szerint a JóAutók.hu, amely egy éve kezdte meg a működését, elsőként vállalta Magyarországon, hogy csak megbízhatósági előszűréseket követően tesz ki autóhirdetést a felületére. Eddig a több mint 800 autókereskedés ellenőrzésén alapuló tapasztalatok azt mutatták, hogy a problémás autókereskedések

  • 49 százalékánál a nem megfelelő autóállományból,
  • 36 százalékánál a negatív vásárlói és szakmai visszajelzésekből,
  • 15 százalékánál pedig a nem megfelelő céges háttérből adódtak a problémák, például nincs a kereskedőnek telephelye, lóg a NAV-nak vagy felszámolás alatt van.

Legggyakrabban azon buknak meg a kereskedők, hogy nagyon sok visszatekert kilométerórás, rossz műszaki állapotú, hiányos, működésképtelen vagy sérült autó van a kínálatukban. Az is előfordul, hogy fantomkészletből értékesítenek, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autókat árusítanak előleg vagy foglaló bekérésével.