Kiskunhalason megadóztatnák az esővizet

2018.06.11. 11:16 Módosítva: 2018.06.11. 15:22

Kiskunhalason nagyon nagy baj lehet a csapadékvíz elvezetésével, a város képviselő testülete ugyanis egy elég érdekes tervet fogadott el ezzel kapcsolatban még május végén:

kötelezővé tennék az esővíz elvezetését, és pénzt kérnének érte a lakóktól.

A Baon.hu írt először az intézkedési tervről, amelyet azóta el is fogadtak a képviselők. A terv célja, hogy  "csökkenjen a magántulajdonú ingatlanokról a közterületekre jutó csapadékvíz mennyisége, a telken keletkezett csapadék kezelése minél nagyobb mértékben a telken belül történjen meg."

A terv lényege, hogy az esővíz telken belül nem tárolható vagy el nem szikkasztható részét a telek tulajdonosának saját költségen be kell vezetnie a csatornába, aminek használatáért pedig  "csekély összegű közműdíjat" kell fizetni. Azt, hogy ki mennyit kell, hogy fizessen, egy képlet alapján számolnák ki, amelyben a telek méretét és a leesett csapadékot szoroznák össze, és ha van esővíztároló, akkor annak a kapacitását kivonnák belőle. 

Akinek a telkéről viszont az utcára folyik a víz, annak nagyobb díjat kellene fizetnie, azt pedig, aki meg tudná oldani az elvezetést, de nem teszi, "a közösségi együttélés szabályainak megsértéséért" jól megbüntetnék. Akinek viszont olyan adottságú a telke, hogy nem tudja megoldani az elvezetést és a tárolást, mert mondjuk annyira kicsi a kert, annak nem kellene fizetnie. 

A tervből csak októberre lesz rendelet, de az önkormányzat megbízta a Halasi Média és Kultúra Kft.-t, hogy magyarázza el a lakosságnak, hogy miért is nagyon jó ötlet ez az egész. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kiskunhalason megadóztatnák az esővizet

Elegük lett a képviselőknek abból, hogy egyesek közcsapadékot csinálnak a magáncsapadékukból.

927 · Jun 11, 2018 11:16am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments