Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három év után végre visszakapnak néhány értékpapírt a Buda-Cash károsultjai

D VAJ20150226003
2018.06.12. 15:26

Újabb különös történetet meséltek el a Buda-Cash károsultjai. Az egykori ügyfelek nemrég jó hírt kaptak, ha az NHB Bankhoz, Szemerey Tamás bankjához befáradnak, hozzájutnak bizonyos értékpapírokhoz.

Az Index.hu-t tájékoztató egyik ügyfél például elmesélte, hogy ezen azért lepődött meg, mert az ő értékpapírjai a Saxo Banknál vezetett Buda-Cash számlán voltak, ezt ő egyébként az egyedi jelszavával folyamatosan nyomon tudja követni, a rendszer jóvá is írja neki az osztalékait, csak éppen nem tudja felvenni, vagy eltranszferálni a részvényeit és a pénzét.

A Saxo ugyanis perben áll a Buda-Cash felszámolását végző PSFN-nel, így az ügyfél értékpapírjai még mindig a Saxonál pihennek. Vagyis a károsult nem értette, hogy akkor mi jár neki, bár örömmel átvette a papírokat.

Három külföldi letétkezelő

A történések pontos menetét próbáljuk rekonstruálni, ebben az ügyfelek, illetve a PSFN és az NHB munkatársai is igyekeztek segíteni, de a kapott tájékoztatás nem volt kielégítő.

Ami biztos, a Buda-Cashnek több külföldi letétkezelővel (letéti hellyel) is volt szerződése, így a belga KBC Securities-szel, az amerikai Pershinggel és a dán Saxoval. Közülük a KBC már valamilyen metódussal visszaszolgáltatta a B-C-s ügyfelek értékpapírjait, de a Pershing és a Saxo fogja azokat, mondván követelései vannak a B-C-vel szemben.

A PSFN-től a következőket tudjuk

  • mindenben a törvények szerint jár el,
  • valamennyi letéti hely vonatkozásában az egyetlen szerződő fél maga a Buda-Cash volt.
  • a PSFN azon ügyfelek esetében, akiknek az eszközeiben hiány mutatkozik, úgynevezett homogén csoportokat képez, amennyiben azok tulajdonosa, letevője kétséget kizáróan, egyedileg nem azonosítható.

Mit jelent mindez? Ha például a Buda-Cash egykori ügyfelei tartottak BMW-részvényeket a KBC Securities-nál, a Saxonál és a Pershingnél is, és csak a KBC-től érkezett vissza papír, akkor abból kapnak a Saxos és a Pershinges ügyfelek is, mert a PSFN homogén csoportként kezeli őt.

Magyarul, bár a minket elérő Saxos ügyfél kétséget kizáróan tudja magáról, hogy nem az ő papírjai érkeztek vissza, de most örül, mert homogén csoport elve alapján ő is kap részvényt. Az már más kérdés, hogy a Saxos nyilvántartásban ugyanúgy ott maradt az összes papírja, sőt azok után továbbra is jóváírnak neki osztalékot, vagy negyedévente felszólítják jelszó-változtatásra, de ennek a bonyolult jogi megítélését majd kibogozzák a felszámolási szakértők.

Nyilván, aki a KBC-nél tartott papírt, annak ez az eljárás már kevésbé örömteli, de nem tud mit csinálni, mert a PSFN törvényértelmezése szerint minden egykori B-C-s ügyfél, akinek volt BMW-je, homogén csoportot alkot.

Betörés-analógia

Tegyünk egy kísérletet és próbáljuk egy rablós analógiával megmutatni mi a helyzet. Egy betörő banda fosztogat a környéken. Lebuknak, megvan a zsákmány. Ha a rendőrök egyedi festményeket is találnak a szajréban, azt vélhetően visszaadják az eredeti tulajdonosnak, ezek a beazonosítható értékpapírok.

Ha mindenhol loptak készpénzt is a betörők, és összesen a zsákmányolt pénz fele kerül elő, akkor indokoltnak tűnik a homogén csoport, mindenki visszakapja az ellopott pénz felét. De mi van akkor, ha lehet tudni, hogy az első betörés után egy adott lakásban rejtették el a szajrét, a második után egy másikban és a harmadik betörésnél, amikor lebuktak, még az autójukban volt a zsákmány.

Az első lakásba cipelt cashről alig maradt valami, a másodikból a fele és a harmadik zsákmány megvan a rajtaütés miatt. Ilyenkor is össze kell dobni egy közös kasszába a pénzt, vagy, ha az utolsó betörésből megvan a teljes összeg, akkor ott a meglopott háztartás szerencsés volt, míg, ha a további lakásokból már használtak a pénzből, akkor ők pechesek? Nehéz kérdés.

A bank, amelyik nem fogad el bankkártyát

Mindenesetre a PSFN megbízta az NHB-t a vagyonkiadással, az ügyfelek pedig választhattak, maradhattak a kiadásra jogosult NHB-nál, vagy elvihették a részvényeiket egy másik brókercéghez.

Azok az ügyelek, akik a jövőben nem az NHB-nál szeretnék tartani a kiadott részvényeiket, eltranszferálhatták azokat és ezért értékpapíronként tízezer forintos díjat fizettek a B-C felszámolójának. Ami azonban a legérdekesebb, hogy mindezt az NHB Bankban nem lehetett bankkártyával kiegyenlíteni.

Ha például valaki ötféle részvényét kapta vissza, akkor annak a transzferdíja ötvenezer forint volt, de az amúgy kényelmes, mert este 7 óráig nyitva tartó Akadémia utcai NHB-fiók pénztárosa csak annyit közölt az ügyféllel, hogy vannak a közelben ATM-ek, ahol lehet készpénzt felvenni.

Megkérdeztük a bankot, hogy mi az oka annak, hogy egy bankban nem lehet bankkártyával fizetni, Nagy Tamás, az NHB igazgatója (befektetési szolgáltatások) válaszából megtudtuk, hogy „a kártyás fizetést lehetővé tévő terminálok telepítése a bank fiókhálózatában is megtörténik, várhatóan az idei év során.

Addig is a kérdésében említett transzferdíjakat - melyet az ügyfelek az Buda-Cash „fa”-nak kell, hogy megfizessenek - a PSFN tájékoztatójában szereplő bankszámlaszámra tudják az érintettek átutalással teljesíteni, vagy készpénzben bármely bankfiókunkban befizetni.”

További fejlemények

Újabb előrelépés, további értékpapírok kiadása akkor várható, ha a többi külföldi letéti hellyel is megegyezik a PSFN, vagy lezárulnak a perek. A Saxoval szemben első fokon nagyrészt a PSFN-nek adott igazat a bíróság, de a per másodfokon megy tovább.

(Borítókép:  Fotós: Vajda János

Ügynökség:  Tanácstalan emberek állnak sorba a Buda-Cash  brókerházzal összefüggésbe hozható  Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. miskolci fiókja elõtt 2015. február 26-án hogy pénzükhöz vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. - f otó: Vajda János / MTI)