Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb lesz a búza az eső és a hőség miatt

2018.06.12. 09:06

Rosszabb lesz idén a búza- és árpatermés az esős, de meleg időjárás miatt – írja a Magyar Idők. A sok eső miatt a búzát gombás fertőzések támadhatják meg, az áprilisi hőhullám miatt pedig apróbb szemű lesz az idei termés. A sok eső a betakarítást is drágíthatja, a gabonaszárítás költségei magasabbak lehetnek az átlagosnál. 

A napraforgónak és a kukoricának ugyanakkor nagyon jót tett a májusban és júniusban hullott szinte mindennapos eső, a szakemberek szerint nem kizárt, hogy a gazdák rekordtermést takarítanak be ebből a két növényből.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: az őszi árpa legkorábbi fajtáinak betakarítása a napokban elkezdődött, de a terméseredmények nem túl biztatóak. Átlagban 3-4, esetleg 5 tonna termést takarítanak be egy hektárról a gazdák, ami a tavalyi szinttől és az idei várakozásoktól is elmarad.