Az Amazon megfúrt egy adót, amiből hajléktalanok kaptak volna lakást

2018.06.13. 12:43

Hiába Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója most a világ leggazdagabb embere, azért a cége nagyon fogja a pénzt, még akkor is, ha ettől a már-már karikatúraszerűen gonosznak is tűnik. Az Amazon ugyanis éppen 

addig fenyegetőzött, amíg seattle városa vissza nem vonta a hajláktalanság felszámolására kitalált adót.

Az Egyesült Államok észak-nyugati csücskében lévő Seattle egy elég komoly lakhatási válsággal küzd, ebben a városban az egyik legnagyobb a hajléktalanság az Egyesült Államokban. És ebben a városban van pár olyan óriáscég központja, mint a Starbucks vagy az Amazon, amely 45 ezer embert alkalmaz a környéken. A két tény között pedig van is némi összefüggés, az Amazon jól fizetett dolgozói miatt ugyanis eléggé megemelkedtek az ingatlanárak és a bérleti díjak a városban, ami miatt sokan elvesztették a lakásukat. 

Hogy ezt a város valahogy kezelje, a képviselőtestület előállt egy új adó ötletével, amelyet egyhangúlag fogadtak el a képviselők májusban. Ez alapján a városban 20 millió dollárnál nagyobb bevételt generáló cégeknek 26 cent adót kellene fizetniük minden Seattle-ben dolgozó alkalmazottjuk munkaórája után. Ezt az adót közel 600 cégre vetették volna ki két évre, a nagyjából 48 millió dollárra saccolt éves bevételt pedig kifejezetten a hajléktalanság megszüntetésére vagy kezelésére, szociális bérlakások építésére és különböző, hajléktalan embereknek nyújtott szolgáltatásokra költötték volna. 

Volna, mert az Amazon addig lobbizott, vagy inkább keménykedett és fenyegetőzött a városházán, hogy a polgármester, Jenny Durkan inkább visszavonta az ötletet. Durkan azt nyilatkozta, hogy a cégek, különösen az Amazon ellenállása miatt hosszú politikai és jogi csatározásra lehetett volna számítani az adó miatt, ami alatt nem tudna a város a nagyon a hajléktalanság nagyon is sürgető kérdésével foglalkozni, úgyhogy inkább hagyják az egészet. 

Az Amazon nagyjából 476 milliárd dollárt ér, Jeff Bezos személyes vagyona pedig nagyjából 180 milliárd dollárra tehető. Csak ebben az évben 40 milliárd dollárral emelkedett a vagyona. A cég éppen egy második központnak keres helyet valahol az Egyesült Államokban, bár a Seattle-ben történtek után lehet, hogy egy kicsit kevésbé lesz vonzó az Amazon ajánlata az amerikai városoknak.