Papíron utaztatták a traktorokat, 100 millió áfát csaltak el

2018.06.14. 10:23

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága négy ember ellen, aki a gyanú szerint százmillió forinttal károsította meg a költségvetést - erről tájékoztatta a szervezet az MTI-t az adóhivatal. A négy ember, akikkel szemben most lezárták a nyomozást, traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával ügyeskedtek.

A gyanú szerint a csalássorozat irányítói az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket, amelyeket papíron először egy általuk létrehozott szlovákiai cégnek exportáltak, közösségi, áfamentes eladásként. Ezután a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább - szintén csak papíron - a magyar megrendelőknek, ugyancsak adómentesen.

A traktorok és gépek valójában Magyarországot nem hagyták el, azok a beszerző cég telephelyén sorakoztak.

A gyanúsítottak a fiktív utaztatásokról  szabályosnak tűnő szállítási okmányokat is beszereztek, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel. Ezzel a csalással pedig az elkövetők mintegy százmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A pénzügyi nyomozók 2016-ban 15 helyszínen - köztük Bács-Kiskun, Baranya és Pest megyékben - tartottak házkutatásokat. Könyvelési anyagokat, számlákat, szerződéseket és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, illetve tanúkat hallgattak meg. A NAV készpénz és ingatlanokat foglalt le és üzletrészeket zárolt, ezekkel pedig a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült.

Az ügyben a láncolatot irányító férfi és nő mellett meggyanúsították a hamis okmányokkal trükköző fuvarozócég ügyvezetőjét, valamint a szlovák cég ügyvezetőjét is. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.  • Hírek
  • Hírek