Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Nyolc év letöltendő a korrupt magyar politikusnak – nem itthon, Romániában

2018.06.18. 20:06
Sokféle korrupciós bűncselekményben találta bűnösnek a bíróság Kiss Sándort, a Bihar megyei önkormányzat korábbi elnökét. Az ügy még a hazai KH-s brókerbotrányhoz is kapcsolódik. a gyanúsítottak között volt ugyanis Mudura Sándor, a nagyváradi plázakirály, Kulcsár Attila egyik ügyfele is, de ő az eljárás közben elhunyt.

Kiss Sándor, Nagyvárad magyar közösségének erős embere korábban Bihar megyei önkormányzati elnök is volt, és egészen 2016 júliusáig ő töltötte be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöki posztját. A párt sokáig kitartott ugyanis a nagyváradi politikus mellett, pedig ekkor már jó ideje lehetett tudni, hogy Kiss Sándor durva ügyekbe keveredett.

Mint arról az MTI most beszámolt, végül négy különböző pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék, ezért nyolc éves letöltendő börtönbüntetést kapott.

Első fok

A nagyváradi táblabíróság honlapján közzétett ítélet egyelőre csak elsőfokú. A törvényszék kisebb, de szintén letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira, ugyanakkor elévülés miatt felmentette a vád alól a korrupciós ügy magyarországi (debreceni) vádlottjait, míg Alexandru Mudura (vagyis idősebb Mudura Sándor), a nagyváradi plázakirály az eljárás alatt elhunyt.

Felgöngyölt pénzmosás

Kiss Sándor ellen 2014 áprilisában indított bűnvádi eljárást a híres romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). A többféle pénzmosási ügyben Kissék összetett pénzügyi konstrukciókat dolgoztak ki, de a lényeg ugyanaz volt, Kiss személyesen gazdagodjon és a közösség járjon rosszul.

Kiss Sándor
Kiss Sándor
Fotó: kronika-ro

Egy Beneamin Rus nevű nagyváradi román vállalkozó például Selina és a Trameco nevű cégeivel olyan beszerzésekről állapodott meg német és holland cégekkel, amelyeket nem közvetlenül vett meg. Inkább drágábban átfuttatta azokat egy helyi magyar vállalkozó, Bojtor Vilmos László amerikai érdekeltségén, a Wasleys Worldwide LLC-n és a felárat a politikus kapta.

A most bebizonyított vád szerint természetesen nem ingyen, hanem

cserébe előnyt adott a vállalkozóknak nagyváradi területek értékesítésénél.

Az ügyészek szerint a két tranzakcióval mintegy 8,6 millió eurós kárt okoztak a Bihar megyei önkormányzatnak.

A Kulcsár-ügy

Ilyen ügyletből több is volt, és a gyanúsítottak között szerepelt még az azóta elhunyt idősebb Mudura Sándor is. A Mudura család a folyamatosan magyar vonatkozású botrányokba keveredett nagyváradi Lotus Market modern pláza megálmodója volt.

Mudura, aki korábban Medgyessy Péter miniszterelnök barátjaként lett ismert magyar állami hitelt is kapott az Eximtől, majd a Kulcsár-perből megismert Britton-csoporttal felesben megépítette a plázát. Bár az épület státuszát ma nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy jogi eljárások vannak folyamatban. Amikor ugyanis a Brittont vezető hazai üzletembereket a Kulcsár-ügyben lekapcsolták, a Mudura-család megpróbálta egy tőkeemelési és végelszámolási konstrukcióval az egész bevasárlóközpontot megszerezni.

Alexandru Mudura mindenesetre az eljárás alatt meghalt,

a magyar bandatagok ügye pedig elévült, így a bíróság végül csak a politikus köré szerveződő banda főszervezőire fókuszált.