Ödön
2 °C
11 °C

Egyezség az Agrokorról: megmenekülhet a legnagyobb horvát cégcsoport

2018.06.19. 18:01
A hitelezők veszik át a legnagyobb horvát vállalatot, a rendkívüli mértékben eladósodott Agrokor élelmiszeripari- és kiskereskedelmi csoportot. Az új tulajok majd vevőt keresnek a gigacégre, amelyik egyben talán többet ér, de biztos nagy lesz a kísértés a darabonkénti értékesítésre. Akár magyarok is odaférhetnek a konchoz.

Egyezség született a hitelezők és a horvát állam között az Agrokorról - nagyjából ennyit lehet egyelőre tudni. Ez azonban mindenképpen óriási pozitívum.

A horvát gazdaság 15 százalékát adó, Horvátországban és a szomszédos országokban 60-70 ezer embert foglalkoztató csoport felszámolása nagy érvágás lett volna a horvát gazdaságnak.

Az Agrokor ugyanis a tulajdonosa Horvátország legnagyobb bolthálózatának (Konzum), de hasonló súlya volt a szlovén kiskereskedelmi piacon is, övé a Jamnica ásványvízcég, amely a Jana márkáról ismert, illetve a Ledo jégkrémcégnek, de a magántulajdonú csoport része a legnagyobb horvát újságos stand hálózat is és a legjobb húsipari vállalat.

A bejelentés

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Fabris Perusko, az Agrokor-ügy kormányzati biztosa mindenesetre nagyon büszkén jelentették be, hogy megegyeztek a cégcsoport hitelezőivel.

A meghatározó hitelező orosz bankokkal könnyebb volt megegyezni, de a helyi szállítókat sokáig kellett győzködni"

– hallottuk, egy ügyre rálátással bíró forrásunktól.

Az N1 televízió szerint a biztos arról beszélt, hogy konkrétumokat még nem tud mondani, mert egyes részleteket még tisztázni kell, de jogilag is rendben van a megkötött keretmegállapodás.

A Balkan Insight portál szerint a jövőben a legnagyobb hitelezők, az orosz Sberbank és a VTB Bank együttesen 47 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az új Agrokorban, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, az amerikai Knighthead Capital hedge fund 12 százalékkal, a horvát bankok szintén 12 százalékkal, és végül a helyi beszállítók 4 százalékkal.

Hogyan tovább?

Az általunk elért szakemberek szerint az új tulajdonosok mindenképpen el fogják majd adni az Agrokort, a kérdés csak az, hogy miként. Mind az egyben értékesítés, mind a szétdarabolás szóba jöhet. A nagy, közös cégnek lenne értelme. Ha ugyanis valaki képes ezt a behemót csoportot finanszírozni, abban sok szinergia lehet, mind a beszállítókkal, mind az értékesítést végző kereskedelmi láncokkal szemben.

Ugyanakkor mivel a csoportban sok jó cég van, mind a húsipar, az ásványvíz, a növényolaj, illetve a jégkrémágazatban, ezért biztosan lesznek jó egyedi ajánlatok is az egyes elemekre, ezeknek nehéz lesz ellenállni a bizonytalan jövő reményében.

Magyarok

Korábban arról lehetett hallani, hogy magyarok is érdeklődnek az Agrokor-csoport egyes elemei iránt, de egy ideig egyáltalán nem lehetett „csipegetni” a csoportból.

Most éppen kevésbé látni, hogy a korábbi potenciális vevők gyártókapacitásokat keresnének a régióban (a húsipart például az afrikai sertéspestis zavarta meg), de semmi sem kizárt.

Ahhoz a magyarok nem elég erősek, illetve nem eléggé beágyazottak Horvátországban, hogy az egész Agrokort megvegyék, de a szétdarabolásnál talán odaérhet egy-egy magyar cég.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?