Egyezség az Agrokorról: megmenekülhet a legnagyobb horvát cégcsoport

2018.06.19. 18:01
A hitelezők veszik át a legnagyobb horvát vállalatot, a rendkívüli mértékben eladósodott Agrokor élelmiszeripari- és kiskereskedelmi csoportot. Az új tulajok majd vevőt keresnek a gigacégre, amelyik egyben talán többet ér, de biztos nagy lesz a kísértés a darabonkénti értékesítésre. Akár magyarok is odaférhetnek a konchoz.

Egyezség született a hitelezők és a horvát állam között az Agrokorról - nagyjából ennyit lehet egyelőre tudni. Ez azonban mindenképpen óriási pozitívum.

A horvát gazdaság 15 százalékát adó, Horvátországban és a szomszédos országokban 60-70 ezer embert foglalkoztató csoport felszámolása nagy érvágás lett volna a horvát gazdaságnak.

Az Agrokor ugyanis a tulajdonosa Horvátország legnagyobb bolthálózatának (Konzum), de hasonló súlya volt a szlovén kiskereskedelmi piacon is, övé a Jamnica ásványvízcég, amely a Jana márkáról ismert, illetve a Ledo jégkrémcégnek, de a magántulajdonú csoport része a legnagyobb horvát újságos stand hálózat is és a legjobb húsipari vállalat.

A bejelentés

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök és Fabris Perusko, az Agrokor-ügy kormányzati biztosa mindenesetre nagyon büszkén jelentették be, hogy megegyeztek a cégcsoport hitelezőivel.

A meghatározó hitelező orosz bankokkal könnyebb volt megegyezni, de a helyi szállítókat sokáig kellett győzködni"

– hallottuk, egy ügyre rálátással bíró forrásunktól.

Az N1 televízió szerint a biztos arról beszélt, hogy konkrétumokat még nem tud mondani, mert egyes részleteket még tisztázni kell, de jogilag is rendben van a megkötött keretmegállapodás.

A Balkan Insight portál szerint a jövőben a legnagyobb hitelezők, az orosz Sberbank és a VTB Bank együttesen 47 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az új Agrokorban, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, az amerikai Knighthead Capital hedge fund 12 százalékkal, a horvát bankok szintén 12 százalékkal, és végül a helyi beszállítók 4 százalékkal.

Hogyan tovább?

Az általunk elért szakemberek szerint az új tulajdonosok mindenképpen el fogják majd adni az Agrokort, a kérdés csak az, hogy miként. Mind az egyben értékesítés, mind a szétdarabolás szóba jöhet. A nagy, közös cégnek lenne értelme. Ha ugyanis valaki képes ezt a behemót csoportot finanszírozni, abban sok szinergia lehet, mind a beszállítókkal, mind az értékesítést végző kereskedelmi láncokkal szemben.

Ugyanakkor mivel a csoportban sok jó cég van, mind a húsipar, az ásványvíz, a növényolaj, illetve a jégkrémágazatban, ezért biztosan lesznek jó egyedi ajánlatok is az egyes elemekre, ezeknek nehéz lesz ellenállni a bizonytalan jövő reményében.

Magyarok

Korábban arról lehetett hallani, hogy magyarok is érdeklődnek az Agrokor-csoport egyes elemei iránt, de egy ideig egyáltalán nem lehetett „csipegetni” a csoportból.

Most éppen kevésbé látni, hogy a korábbi potenciális vevők gyártókapacitásokat keresnének a régióban (a húsipart például az afrikai sertéspestis zavarta meg), de semmi sem kizárt.

Ahhoz a magyarok nem elég erősek, illetve nem eléggé beágyazottak Horvátországban, hogy az egész Agrokort megvegyék, de a szétdarabolásnál talán odaérhet egy-egy magyar cég.