Szilvia
5 °C
16 °C

Eltörlik a tranzakciós illetéket a 20 ezer alatti átutalásoknál

2018.06.19. 19:51

Jövő évtől eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) 30 százalékos baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül az autósoknak kellett fizetniük. Ez azonban nem biztos, hogy érdemi könnyítést hoz a jármű-tulajdonosoknak, ezzel együtt ugyanis nő a biztosítók adóterhe: 15, illetve 20 százalékos biztosítási adót kell fizetniük kgfb-díjbevételeik után. Ezt pedig ha tudják, részben biztosan az autósokra fognak áthárítani, írja a Portfolio.hu a kedden benyújtott adócsomag alapján.

Egyértelműen jó hír viszont, hogy a 20 ezer alatti lakossági átutalások mentesülnek az eddigi 0,3 százalékos tranzakciós illeték alól, így ezek esetében nem lesz mit díjként továbbhárítaniuk a bankoknak. Az illeték alapja más fizetési műveletek esetében továbbra is a fizetési műveletek teljes összege, kulcsa pedig 0,3% (fizetési műveletenként legfeljebb 6 ezer forint), készpénzfelvétel esetén 0,6%.  Bár ezt a bankok fizetik be a költségvetésben, jellemzően (a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel kivételével) áthárították az ügyfelekre.

Változik a bankok adózása is. Eltörlik a hitelintézetek különadóját is, ez azonban nem egyenlő a bankadó eltörlésével, sőt annak mértéke a bankok növekedése miatt tulajdonképpen még nőni is fog. A hitelintézetek különadója inkább egyfajta technikai tétel, 2011 óta veti ki az állam a bankokra, nem lehet nagyobb a bankadónál, és le is vonható belőle. Ez a bonyolítás 2019. január 1-jével várhatóan megszűnik, és tisztán megmarad a bankadó. Alapja hitelintézetek esetében a módosított mérlegfőösszeg, kulcsa pedig 50 milliárdos adóalapig 0,15%, efölött 0,21%, (pénzügyi vállalkozások, brókercégek esetében a bevételek 6,5%-a, illetve 5,6%-a).

Eltörlik a kulturális adót is, amivel 2012 óta a pornográf tartalmú termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, illetve az erotikus tartalmú telefonszolgáltatást adóztatják. Eddig az árbevétel után kellett 25 százalékot fizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?