Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Több pénze van Moszkvának, visszaad az olajvállalatoknak

2018.06.19. 18:45
Gigantikus összeget, több mint 5 milliárd dollárt ad az orosz költségvetés az olajvállalatoknak.

A Teletrader tőkepiaci oldal értesülése szerint az orosz kormány 5,14 milliárd dollárt oszt vissza a nagy olajvállalatai számára. Az írás az orosz TASZSZ hírügynökségre hivatkozva jelzi, hogy az összetett kondíciójú támogatás voltaképpen egy jövedéki adó visszatérítés, amely bizonyos orosz területekről származó olajkitermelést hozza kedvezőbb helyzetbe.

Van pénz

Az orosz büdzsét alapvetően 50 dolláros olajárak mellett tervezik, így a jelenlegi 70 dolláros Brent-ár mellett kedvezőbb a büdzsé helyzete, és így jut a nehezebben kitermelhető orosz olaj megsegítésére. Támogatások hiányában az orosz olajvállalatok a nagyobb mezőkre koncentrálnak csak, mert ott gazdaságosabban tudnak olajat felhozni.

Orosz – szaúdi meccs

Az elemzőket nem lepte meg a hír, hiszen az orosz olajipar belső támogatása régóta napirenden van. Vicces analógia, hogy miközben az éppen most zajló oroszországi foci VB egy Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel indult, az emelkedő árakkal jellemezhető olajkitermelési verseny is e két ország részvételével zajlik.

Az Irán ellen felmelegített szankciók, valamint a venezuelai gazdaság teljes összeomlása ugyanis a szigorú mennyiségi korlátozások és árbefolyásolás mellett is lehetővé tették a két legnagyobb exportőr számára, hogy fokozzák külön-külön is 10-11 millió hordós napi termelésüket.