Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Eltörlik Washingtonban a borravalóval kiegészített minimálbért

2018.06.20. 12:16

Kedden Washington DC városában népszavazást tartottak a "borravalóval kiegészített minimálbér" eltörléséről. A népszavazáson az igenek 55 százalékkal nyertek – írja a Washington City Paper.

A Vox.com összefoglalója alapján a népszavazási kérdés arra vonatkozott, hogy az olyan munkavállalóknak, akiknek a fizetése a borravalótól függ, megemeljék-e a minimálbérét. Jelenleg Washington DC-ben a minimálbér 12,5 dollár óránként, ezt egy korábbi megállapodás alapján 15 dollárra fogják emelni 2020-ra. Az olyan szakmákban ugyanakkor, ahol a munkavállalók borravalót kapnak, az eddig hatályos szabályok alapján a minimálbér csak 3,33 dollár volt. A törvény alapján eddig a munkaadóknak csak csak a rendes és a borravalós minimálbér különbözetét kellett kifizetniük, ha a borravalóval kiegészített fizetés nem érte el a rendes minimálbér szintjét.

A népszavazás eredményeképpen viszont 2026-ig kivezetik a borravalóval kiegészített minimálbért, és mindenkire ugyanolyan minimálbéres szabályozás vonatkozik majd. A kérdés eléggé megosztotta az érintetteket is: a népszavazást kezdeményező Restaurant Opportunities Centers United azzal érvelt, hogy a borravalóktól való függés túlságosan kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a vendégeknek és bizonytalanná teszi a bevételeket is. Ezzel szemben egy washingtoni pultos azt mondta a Washington Postnak, hogy nem érti, miért van szükség a változtatásra, mert az utóbbi években nőttek a béreik. A munkavállalók egy része attól tart, hogy a vendégek kevesebb borravalót adnak majd, ha tudják, hogy nő az alapbérük.

A népszavazást megelőzően 100 étterem állt ki együtt az intézkedés ellen, azzal érvelve, hogy az növelné az amúgy is növekvő bérköltségüket, ami elbocsátásokhoz és magasabb árakhoz vezetne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!