Eltörlik Washingtonban a borravalóval kiegészített minimálbért

2018.06.20. 12:16

Kedden Washington DC városában népszavazást tartottak a "borravalóval kiegészített minimálbér" eltörléséről. A népszavazáson az igenek 55 százalékkal nyertek – írja a Washington City Paper.

A Vox.com összefoglalója alapján a népszavazási kérdés arra vonatkozott, hogy az olyan munkavállalóknak, akiknek a fizetése a borravalótól függ, megemeljék-e a minimálbérét. Jelenleg Washington DC-ben a minimálbér 12,5 dollár óránként, ezt egy korábbi megállapodás alapján 15 dollárra fogják emelni 2020-ra. Az olyan szakmákban ugyanakkor, ahol a munkavállalók borravalót kapnak, az eddig hatályos szabályok alapján a minimálbér csak 3,33 dollár volt. A törvény alapján eddig a munkaadóknak csak csak a rendes és a borravalós minimálbér különbözetét kellett kifizetniük, ha a borravalóval kiegészített fizetés nem érte el a rendes minimálbér szintjét.

A népszavazás eredményeképpen viszont 2026-ig kivezetik a borravalóval kiegészített minimálbért, és mindenkire ugyanolyan minimálbéres szabályozás vonatkozik majd. A kérdés eléggé megosztotta az érintetteket is: a népszavazást kezdeményező Restaurant Opportunities Centers United azzal érvelt, hogy a borravalóktól való függés túlságosan kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a vendégeknek és bizonytalanná teszi a bevételeket is. Ezzel szemben egy washingtoni pultos azt mondta a Washington Postnak, hogy nem érti, miért van szükség a változtatásra, mert az utóbbi években nőttek a béreik. A munkavállalók egy része attól tart, hogy a vendégek kevesebb borravalót adnak majd, ha tudják, hogy nő az alapbérük.

A népszavazást megelőzően 100 étterem állt ki együtt az intézkedés ellen, azzal érvelve, hogy az növelné az amúgy is növekvő bérköltségüket, ami elbocsátásokhoz és magasabb árakhoz vezetne.  • Hírek
  • Személyi kölcsön